Близо 3 000 ученици започнаха новата учебна година в Община Г. Оряховица

0

 

 

С издигане на националното знаме и посрещане на училищните знамена започна първият учебен ден в училищата на Община Горна Оряховица. 2889 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 293 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от Общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.

В първия учебен ден инж. Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева гостуваха в СУ „Георги Измирлиев“. Заместник-кметът Николай Георгиев удари първия звънец заедно с учениците от ОУ „Иван Вазов“. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов уважи откриването на учебната година в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Заместник-кметът Деница Коева и секретарят на Общината Анелия Димитрова бяха гости на училищното тържество в СУ „Вичо Грънчаров“. Общински съветници и представители на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ уважиха тържествата във всички общински училища.

В много от училищата новата учебна година започна с нови придобивки – обновени класни стаи, нови униформи или отличителни знаци, спортни площадки, обновен вътрешен интериор. Децата от началния етап в СУ „Георги Измирлиев“ пък започнаха учебната година с благотворителен жест. По предложение на техните учители, вместо пищни букети, класовете от I до IV избраха благородна кауза – да наберат средства за Родилното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Така още в първия учебен ден най-малките показаха, че могат да научат на доброта и съпричастност по-възрастните.

Общо 293 първокласници започнаха новата 2019/2020 учебна година в общината. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 235, а в съставните селища е 55. Първокласниците ще се обучават в 15 паралелки, от които 12 в общинския център.

Най-много първокласници посрещна СУ „Георги Измирлиев“ – 85, които ще се обучават в 4 паралелки. Най-малко са първолаците в Писарево – 3. В 3 от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, ОУ „Климент Охридски“ в Драганово и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

В общинските училища в Община Горна Оряховица в първия учебен ден влязоха 2 889 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 147 паралелки.

В държавните професионални гимназии ще учат 1040 ученици, разпределени в 51 паралелки.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *