С нов директор и поредица от събития библиотеката във В. Търново открива новия културен сезон

0

С нов директор и с поредица от събития Регионална библиотека “Петко Рачев Славейков” във Велико Търново открива новия културен сезон. Както съобщи по-рано днес сайтът regnews.net, д-р Калина Иванова е новият директор на РНБ „П. Р. Славейков“ от 16 септември, а причината е желанието на досегашния директор д-р Иван Александров да участва в изборите за местна власт. Към днешна дата д-р Александров остава зам.-директор на културната институция.
Доц. Калина Иванова е замeстник-директор на библиотеката от 2001 г.. Тя е и преподавател в Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация .
В културната институция  беше обявен и старта на новия културен сезон.  Началото бе поставено на 16 септември с поетична среща с шестима български автори, чиито книги са подготвени за печат от издателство “Захарий Стоянов”. Творчеството си пред великотърновската публика представиха Деньо Денев, Паруш Парушев, Панко Анчев, Надя Попова, Любомир Котев и Петър Андасаров. Поканени са и поети от В. Търново, сред които Ружа Велчева, Здравко Пеев, Марияна Корфонозова и др.Това е първото от поредицата събития през активния сезон, свързани с представяне на автори, издателства и творци. Гости на събитието бяха и членовете на Литературен клуб „Никола Й. Вапцаров“.В същия ден от бе открита първата самостоятелна изложба живопис “Антични мотиви” на младия художник Георги Иванов, който е петокурсник във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Акцент на 16 септември бе и тържеството, което се проведе в читалищния салон на с. Джулюница по повод излизането от печат на книгата “Нашата мила родна Джулюница” на автора краевед Георги Георгиев. Сборникът е издание на РБ “П. Р. Славейков”. На събитието присъства кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова. Съюзът на писателите бе представен от Иван Гранитски, който прочете слово пред паметника на Цоню Калчев.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *