Нов апарат за ранна диагностика на рака на гърдата заработи в „ДКЦ – I Велико Търново”

0

 

Нов апарат за ранна диагностика на рака на гърдата, чрез метода на контактната термография, заработи в „ДКЦ – I Велико Търново”. Използването му е сравнително ново за страната ни, макар в световен мащаб технологията да намира приложение от над 10 години.
Системата за контактно термографско изследване за рак на гърдата е разработена от полската компания „Braster” и предоставя функционално изображение на конкретния орган.

С измерване на температурата на отделните тъкани /в случая на гърдата/ и установяването на температурни асиметрии пациентът може да бъде насочен към други изследвания – мамагроф, ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ и ехограх, за да се диагностицират рано онкологични заболявания. Новият апарат на „ДКЦ – I Велико Търново” е много удобен за профилактика извън болничното заведение, защото е компактен и за разлика от мамографа и ЯМР липсва лъчево натоварване. Това го прави подходящ за приложение дори при деца, бременни, хора с някои заболявания, за които рентгеновото облъчване е противопоказно, както и за жени с импланти в гърдите.
Макар и рядко ракът на млечната жлеза се среща и при мъже, затова профилът на потенциалните пациенти не включва само представителките на нежния пол.
Прегледът не отнема повече от 15-20 минути. Медицинският специалист, използващ системата, има създаден акаунт, в който се регистрират пациентите и се отчитат направените изследвания. Доказано е, че комбинацията от „Braster” и мамография повишава прецизността в диагностицирането на рака на гърдата до 96%, а комбинацията от „Braster” и ехография увеличава с 300 % точността на ехографското изследване.
Термографското изследване на всеки пациент се обработва от автоматичен софтуер. При отсъствие на регистрирана патология, резултатите се получават в акаунта на медицинския специалист до 5 минути, а при съмнение за наличие на патология, системата изисква попълване на допълнителни данни за пациента и термографските снимки се преглеждат допълнително от квалифициран рентгенолог. При това положение резултатът след изследването се получава в системата за срок до 48 часа.
Използването на термографията е сравнително нов метод за страната ни и към този момент не се покрива от здравноосигурителната каса. В „ДКЦ – I Велико Търново” то се извършва в кабинет 226 от доказания професионалист със завиден опит медицинска сестра Ваня Бакалова и струва 60 лв.

Сн. Д. Йорданов

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *