Ротарианците обещаха и изпълниха: новият бронхоскоп в болница  „Д-р Трейман” ще заработи в началото на 2020 г

0

Мила Милчева

Събрани са средствата за закупуване на нов, модерен бронхоскопски апарат за белодробната болница „Д-р Трейман”във Велико Търново. Заслуга за това има великотърновският Ротари клуб, който обяви проект за новата апаратура през ноември м. г. послучай своята 80-а годишнина.

Кампанията под мотото „Дишането е живот” целеше да бъдат събрани средства за апарат и за обучение на медицински персонал за болницата, която обслужва четири области, а сега действащият бронхоскоп, произведен през 1996 г., е морално остарял и трудно работещ. Годишно в лечебното заведение се правят по 200-300 бронхоскопии.

Общата стойност на проекта  „Дишането е живот” е $44 653  (около 80 хиляди лева). Сумата за оборудването е $ 37771 USD (60 000 лв.), а за обучение на персонала ще бъдат отделени 8882 USD, или около 12 хиляди лева, съобщи паст президентът на клуба Росен Великов.

Той подчерта, че това е първият проект на Ротари клуб – Велико Търново, който получава международна финансова подкрепа. Част от средствата са предоставени от фондация „Ротари” и приятелски Ротари клубове от Турция, Румъния и Украйна. Средствата, дарени от търновските ротарианци, са в размер на 23 000 лева.

След избора на търг на доставчика, тече 90-дневен срок за доставка на апаратурата. След като приключи обучението на трима млади специалисти, , се очаква бронхоскопът да заработи в началото на следващата година.

снимката е илюстративна

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *