февруари 22, 2024

Хора с ментални увреждания от региона с куп награди от национален конкурс за за творчески изяви

0

Потребители от Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост „Св. Йоан Търновски“ в с. Пчелище са участвали в Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания под мотото „Неоткрити, красиви надежди”.  Той се е провел в периода 10-13 септември 2019 г. на откритата сцена в гр. Приморско, а организатор за 12-та поредна година е  Сдружение „Сияйна зора”- Шумен. Дебют със своето участие са направили и потребителите от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец.

Домът в Пчелище, с ръководител Ели Апостолова, се е представил с нова конкурсна програма под наслов „България от векове за векове”, с два групови танца – по песента „Хубава си, моя горо” и „Я кажи ми, облаче ле бяло” и едно индивидуално изпълнение на песента „Кой уши байряка”. За своето завладяващо представяне, участниците в програмата са спечелили  общо 6 награди: грамота за „Впечатляваща визия  и сценично присъствие” на Галя Денева за изпълнение на песента „Кой уши байряка”; грамота за групово изпълнение „Впечатляваща визия и сценично присъствие” за танц по песента „Хубава си, моя горо”; 3-то място за най-добра цялостна програма; приз на Стела Илиева за най-всеотдаен ръководител в авансцена; приз „Светло сърце” на сдружение „Сияйна зора” за екип.

За първа година в конкурсната програма участват и потребителите от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец, с изпълнението си на две народни хора „Камбер” и „Арканул“ и акапелно изпълнение на песента „Македонско девойче”. Дебютното им представяне донесе заслужено награда „Криле на мечтите“ в категория творчество, Групова награда „Дебют“ и индивидуална награда на М. Митова за впечатляваща визия, сценично присъствие и индивидуално изпълнение.

Специална награда „Светло сърце“ журито връчи на ръководителя на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2, гр. Дебелец г-жа Валентина Иванова за оригиналност при създаване на сценична среда за художествена програма за хора с ментални увреждания.

На Защитено жилище за лица с умствена изостаналост 1 и 2 гр. Дебелец бе присъдено и звание лауреат и медал за опазване традиционната култура и отлично представяне „Атлиманска огърлица”2019г.

Най-голямата награда за представянето на двете социални услуги от Община Велико Търново са били бурните аплодисменти, които категорично номинирали изпълненията на участниците с наградата на публиката.

Участието на различни социални услуги в конкурса показа за пореден път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с лицата с интелектуален дефицит дават възможност за акцент върху талантите и фокус върху уменията им. В подкрепа на участниците, при представянето и оформяне на програмата основна роля и принос имат екипите работещи в съответната услуга.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *