Изследват кръвната захар на 1147 деца от три търновски училища

0

Превенцията за диабет е част от мащабен проект „Плод за капка кръв” на Ротари клуб – Велико Търново

М. Милчева

На 1147 деца от първи до трети клас в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Бачо Киро” и  СУ “Емилиян Станев” ще бъде измерена кръвната захар, а целта е превенция на заболяването диабет. Мащабната кампания е част от проект „Плод за капка кръв”,  разработен от Ротари клуб – Велико Търново.  Той ще се реализира с изключителната подкрепа на Община Велико Търново и стартира през месец ноември тази година, съобщи президентът на клуба Кирил Андреев ( на снимката третият отляво).

По данни на  Министерство на здравеопазването, диабетът представлява хронично заболяване, придобиващо характера на световна епидемия, тъй като от него страдат над 360 милиона души. В световен мащаб на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40 % от хората обаче не знаят, че имат диабет, посочи Андреев. Една от зоните, към които ротарианците насочват дейността си, е майчиното и детско здраве, както и превенция на заболяванията.

Партньори в реализацията на проекта освен Общината в старата столица, са Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, Ротаракт и Интеракт клубовете във Велико Търново.

Кампанията ще бъде в три етапа, посочи Кирил Андреев. Първият етап ще се проведе на 4 ноември и включва теоретично и практическо обучение на медицинския персонал от учебните заведения на територията на общината – училища, детски градини и детски ясли, с цел придобиване на специализирани умения при работа с деца, страдащи от диабет. В него ще се включат общо 121 медицински специалисти от общината.

Лекторите са сред водещите специалисти по детска ендокринология в страната и са осигурени от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Преминалите обучението получават сертификат, необходим им във връзка с професионалната квалификация. Ще се проведе и беседа с граждани относно всички проблеми, свързани пряко или косвено с заболяването диабет.

Вторият етап е на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, когато крепостта „Царевец” ще бъде оцветена в син и жълт цвят. Синият цвят символизира борбата срещу това заболяване,  а комбинацията между жълто и синьо – цветовете на Ротари.

Третата , основна фаза на проекта, ще се проведе на 22, 23 и 24 април 2020 г,когато ще бъде измерена кръвната захар на децата.  Това ще се извършва от специалисти и апаратура, осигурени от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Децата предварително ще трябва да представят надлежно попълнена декларация от родителите си, с която те дават съгласие за манипулацията. Всяко изследвано дете ще получи документ за нивото на кръвната захар с препоръки за последващи действия при необходимост.  Резултатите ще ще бъдат поставени в запечатан плик, който ще бъде предаден на съответния родител от класния ръководител или директора на учебното заведение. Всяко дете, подложило се на изследването, ще получи като награда по един плод от страна на представител на Ротари клуб – Велико Търново, по възможност ябълка.

Този проект е  инвестиция в превенция на едно сериозно заболяване, каквото е диабета и аз благодаря от името на Общината и кмета Даниел Панов на великотърновските ротарианци за това, че подемат кампанията, каза директорът на общинската социална дирекция Росица Димитрова. Тя изрази надежда, че родителите ще окажат подкрепа за реализацията й. Димитрова коментира и въпроса за липсата на единна система или регистър за болните от диабет, както на общинско, така и на национално ниво. По данни на РЗИ и РЗОК  в общината болните от диабет от 0 до 18 години  са едва 7 деца, заболелите над 18 г.  са 1203, а общо за областта  те са 3173 човека. Според Димитрова тази информация не е пълна и затова трябва да бъде създадена обща база с актуални данни.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *