Първият цветен часовник в България ще е във Велико Търново, дело е на Ротари клуб

0

Красивата атракция ще отмерва точно време в центъра на града

Мила Милчева

Първи по рода си голям цветен часовник ще отмерва точно време в центъра на Велико Търново. Идеята и реализацията е на членовете на Ротари клуб – Велико Търново, съобщи паст президентът на клуба Кольо Дамянов.

Красивата цветна композиция  с диаметър 5,20 м., която е единствена в България, е разположена пред Факултета по изобразително изкуство и вече е почти завършена. Утре се очаква да бъдат засадени цветята в нейния циферблат. 2,40 м е дължината на  минутната стрелка, с 80 см. по-къса е часовата. Стрелките се задвижват от механизъм, вкопан в земята. Цялото съоръжение е доставено и монтирано от италианска фирма, специализирана в производството на външни часовници за градска среда – паркови, фасадни,  за камбанарии и т.н.

Днес и утре продължава засаждането на цветята на часовника във Велико Търново.

Българският представител на фирмата ще се грижи и за поддръжката на механиката и електрониката на сложното устройството. То е оборудвано и с GPS връзка, която ще позволи, ако спре токът, при възстановяването му да се настигне изостаналото време. Гаранцията, която фирмата дава на часовника, е 8 години.

Цветните часовници отдавна са голяма туристическа атракция в много световни столици и градове. Най-големият подобен обект се намира в Ниагара парк в Канада и е направен през 1950 година. Диаметърът му е 12 метра, часовата стрелка е дълга 4 м., а тази за минутите – 6 м. Цветният дизайн на циферблата се сменя два пъти годишно. Най-новият цветен часовник е в Дубай и краси градина на площ от 72 дка. Сред най-прочутите цветни часовници е този на брега на Женевското езеро, създаден през 1955 година, за чиято направа са били необходими 6500 растения. Той е направен под опеката на Съюза на швейцарските часовникари. Именно този часовник е своеобразен прототип на търновския.(на първата снимка)

Цветните часовници събират удивлението на милиони хора по света, действат им магнетично. За радост, духовната и историческа столица Велико Търново също вече има такъв обект, каза Дамянов.

Цветните композиции са съгласувани с Общината, откъдето ще се грижат и за тяхната поддръжка. Цветята ще се сменят два пъти в годината – за есенно-зимния и пролетно-летния сезон. Дамянов сподели, че въпреки предвиденото осветление, има притеснения дали красивият часовник ще бъде опазен от вандали и призова търновци да пазят новата си придобивка.

Около 10 000 лева са личните средствата, осигурени от членове на Ротари клуб – Велико Търново за изработката и монтажа на съоръжението. Ротарианците сами прокопаха и каналите, и основата за монтиране на механизма.

Можем да кажем, че правим съоръжение, което ще отмерва точния час на туризма във Велико Търново, казват от Ротари клуб – Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *