ВТУ домакинства среща на преподавателите по немски език от Германската служба за академичен обмен

0

Великотърновският университет за първи път е домакин на ежегодната регионална среща на преподавателите по немски език от Германската служба за академичен обмен (DAAD) за България, Румъния и Молдова.
Лекторите от DAAD във Велико Търново, София, Шумен, Букурещ, Яш, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев се срещат ежегодно, за да обсъдят преподавателската си дейност, проблемите, постиженията, научния и културен обмен на Германия с университетите в региона.
Приветствие към гостите на събитието отправи проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

„От името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов и от свое име искам да ви поздравя с откриването на това значимо събитие във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Срещата на преподавателите от DAAD се провежда за първи път в България, а за нас е чест да сме домакини. Сътрудничеството между Филологическия факултет и немските институти винаги е било на водещо място. Немската и Австрийската библиотека са едни от стожерите на нашия факултет. Чрез тях студентите ни придобиват знания в областта на историята, културата, изкуството, философията, психологията, транслатологията и езикознанието на съответната държава. През тази година отбелязахме 25-годишнината от създаването на Немската библиотека във Великотърновския университет.
В методическо отношение колегиумът по немски език винаги е бил водещ за Факултета. През последните години студентите, които искат да учат немски като първи език нарастват, а това ни радва изключително много. Пожелавам успех на срещата!“, каза в приветствието си проф. Ценка Иванова.
Специален гост на събитието бе и ръководителят на реферат „Култура и преса“ в Посолството на Федерална република Германия в София, г-н Себастиан Клеве.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *