Да помогнем на талантливия шахматист Дани да остане да се състезава под българския флаг!

0

 

Това е осемгодишният талантлив шахматист Данаил Попзафиров – Абсолютен републикански шампион на България по шахмат за 2019г. в трите дисциплини – стандарт/рапид/ блиц.

Дани е роден в София, но има силна връзка с болярския град – майка му Наталия е великотърновка и семейството не къса връзка със старата столица, а напротив – често гостува тук.

Въпреки крехката възраст на Дани  постиженията му в шахмата респектират и най-добрите спортисти от световна величина. Още на шест години уникалното българче изнася сеанс на 6 дъски за юбилея на Клуб „Оборище“ и безапелационно печели всички партии. По-късно Дани участва заедно с Веселин Топалов в благотворителна кауза, организирана от Американското посолство, Фондация „Веселин Топалов“ и Посолството на Пакистан.

Той обаче се нуждае от средства за състезателната си година, тъй като Българската федерация НЕ ПОКРИВА НИКАКВИ РАЗХОДИ и всички участия и тренировки са за сметка на състезателите.

Семейството на Дани се обръща с молба за подкрепа, защото заради липса на средства тази година се стигна до следния парадокс – Дани спечели квота от Световната федерация да представлява България на световното първенство за кадети до 8г  в Китай, както и квота за първенството на ЕС в Австрия, но тъй като няма нужната сума той не можа да участва. С лични средства – около 3 500 лв., Дани се яви само на Европейското първенство в Братислава, където финишира в ТОП 10 на Европа!

Като свое хоби и забавление Дани открива шахматната игра едва на 4,5 години. Само година след това става единствения 6 годишен в България, като вече има извоювано международно ELO (шахматен коефициент ) и влиза в професионалния шахмат.

Шахматният вундеркинд не остава незабелязан и е сочен за най-перспективния малък талант на България от редица шахматни специалисти. Много бързо зад гърба му застават организиран треньорски щаб който наброява вече 4 утвърдени имена в шахмата, които разгръщат таланта му и усилията се увенчават с успехи. Днес Дани е:

– Абсолютен републикански шампион на България по шахмат 2019 – спечелвайки и трите Купи за стандарт/рапид/ блиц

– Градски шампион на София до 8 г (7/7 )

– Държавен училищен шампион 2018 на България ( 6/6)

– Шампион на България 2018 на откритото първенство до 8г ( 7/7)

– Държавен Шампион 2018 на България по Рапид до 8г. ( 7/7 )

– Държавен Шампион 2018 на България по Блиц до 8г (7/7 )

– Държавен вице Шампион 2018 на България по класически шах до 8 г ( 8.5/9 )

– Вице шампион на Европейският съюз 2018 по стандарт .

– Европейско Първенство Братислава 2019 – топ 10 Елит

– Носител и на Национални купи за деца

За невръстните си години Дани успя да извоюва призови места на България в няколко турнира извън страната: Македония, Албания , Сърбия, Гърция, Полша , Австрия, Словакия. – за двете си състезателни години вече е носител на 39 купи, и над 70 медала.

Набирането на средствата ще обезпечи най важните разходи – тренировки обучение/,  спортни лагери , транспорт,  хотели , такси, както и участие на поне 4-5 ОПЪН турнира извън страната и ще покрият част от спортния му календар в България.

 Другата алтернатива е Дани да приеме покана от чужда държава и да се състезава под чужд национален флаг, както са го направили редица изтъкнати спортисти. Това обаче е неприемливо за патриотичното и родолюбиво семейство на талантливото българче.

Родителите на Дани се надяват на подкрепата Ви и искрено Ви благодарят!

Ето и банковата сметка:

BG88STSA93000025320453

BIC STSABGSF

Титуляр на сметката е бащата на Дани – Христо Попзафиров в полза на Данаил Попзафиров , всички, които могат и искат да помогнат нека впишат като основание „спонроство“.

 

За повече информация  +359 88 99 10 10 2  или напишете в GOOGLE : danail popzafirov 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *