Талантливи и вдъхновени творци наситиха с багри и колорит Самоводската чаршия

0

Мила Милчева

Днес е последният ден от Фестивала на занаятите, който по традиция се провежда в Нощта на Самоводската чаршия на празника на Независимостта във Велико Търново. От петък на старинната уличка кипи пъстър и весел живот. Над 70 майстори от страната предлагат своите изумителни творения – бижута, плетива, декорации, здравословни храни, кукли, декупаж, кожени изделия, бродерии, биопродукти. Празникът събра хиляди жители и гости на старата столица, които освен на пъстрите щандове, се наслаждаваха и на многобройните атракции, работилници и концерти на открито. Огненото шоу, което се провеждаше всяка вечер, дефилето на духовия оркестър на младите музиканти от Джуниър Бенд, демострациите по точене на юфка и варене на лютеница бяха част от интересната и наситена програма на феста.

За колорита тази година определено допринесе и красивата украса с над 300 чадъра в цветовете на дъгата, които предизвикаха истински бум в нета, а интересът провокира организаторите на конкурса да обявят фотоконкурс за запечтване на мигове от фестивала.

От днес следобед уличката ще заживее обичайния си ритъм, тук ще останат само майсторите занаятчии в работилничките и ателиетата, които ще продължат да посрещат групите туристи от цял свят. До догодина по същото време, когато калдъръмът отново ще събере хиляди посетители на новия фестивал.

Красиви бижута от прочутото италианско стъкло от района на Мурано предлагаше на своя щанд Диана Раданова от Варна. Икономист по образование, от 7-8 години  тя се отдала на работата със стъкло, което от хоби се превърнало в неин малък бизнес. Използа най-вече италианското стъкло, защото то е най-благодатно за претворяване на цветове и форми, но понякога в действие влизат и по-грубоват тип стъкла за различни модели бижута.  Работя по техниката  фюзинг –  отделни парчета се нареждат в композиция и след престоявяне в пещта 17-18 часа, се достига до крайния продукт, обяснява усмихнатата майсторка.

Тя има работилница със собствена пещ и горелка, където претворява своите фантазии в колитета, обеци, гривни, пръстени… В тях оживяват морските дъблини и слънчевите пясъчни плажове, слънцето, цветята. Стилни и уникални, всяко парченце стъкло, носи стила на талантливата дизайнерка. Понякога от едно счупено стъкло могат да излязат толкова красиви форми, че дори аз самата се учудвам на резултата, казва Диана. Признава, че се забавлява, докато работи и това й носи вдъхновение и удоволствие.

На няколко метра от щанда на Диана вниманието привлича голям надпис „Споменник – заветник”. Изящно изработени албуми за снимки, тетрадки, тефтери, в стилен ретро дизайн, предлага Радост от Плевен. За пръв път идва на фестивала на Чаршията и се радва, че предлага нещо различно и ново. Дълги години мислила как хората да запазят родовата си памет, защото за нея това е изключително важно. Идеята й била българите да се върнат назад към корените си, да си спомнят за своите прабаби и дядовци, да открият интересни роднини, случки, събития от историята но рода си и да ги запечатат.

Много е мислено всичко, предлагаме, много емоции и чувства сме вложили в нашите неща, казва Радост.  Мотото, което избира за своята работа, е: „Трябва да дадем крила на децата си , за да могат да летят, и корени, за да има къде да се върнат”. 

Милиони българи заминаха за чужбина, мъчно им е за България, на нас пък ни е мъчно за тях, споделя Радост. Когато хората идват на нашия щанд, изпадат в различни състояния. Някои се радват, други се плашат, трети плачат. Но у всички по някакъв начин се отключва вратата към миналото, където са събрани безценните истории на род, близки и семейство, казва още дизайнерката. „Топли, топли”, направени буквално предния ден, са албумчетата за хартиени стари снимки. В този век на дигитализация се оказва, че хората все още пазят цели кутии със стари снимки и ние им даваме възможност да ги подредят в изящни албуми, обяснява жената. В албумчетата има и място за записване на данни за самата снимка и така те се превръщат в своеобразен летопис на даденото семейство.

Кукли като от приказките предлага на своя щанд Мила. Тя е родена във Велико Търново, където е имала едно безгрижно и щастливо детство в старинния квартал „Варуша”. От години обаче живее в София. Завършила е  „Технология на органичните и неорганичните вещества” в Русе. Какво общо има сериозната наука химия с артистичните кукли?

Започнах да шия кукли, когато се родиха моите деца – в края на 80-те години на миналия век. Тогава по магазините нямаше нищо, а аз исках да ги зарадвам. Така се родиха първите клоуни, животни…, разказва Мила. Така я завладяла тази магия, че не я оставя и досега.  Превърнала се и в нейна основна работа. А и за 54-годишни химици работа трудно се намира, с усмивка споделя търновката. Тя често прекъсва разговора ни, за да прегърне някой от своите многобройни търновски приятели, които са заразени от нейната доброта и позитивизъм.

Куклите на Мила не могат да бъдат сбъркани с никои други. Те са красиви, изящни, със свои лица и дори характери. Със сръчните си ръце Мила и съпругът й сами изработват всеки дейтайл – косите, дрехите, обувчиците. Авторски са и голяма част от моделите им, както за куклите, така и за шнолите, диадемите и другите елементи за украса. Има си любим „бранд“ и това е Тилда. Мила плете сама дори миниатюрните жилетки за някои от своите красавици.

Използваме само естествени материали – памук, лен, вълна, затова децата могат да бъдат напълно спокойни, че нямат досег до никакви токсични материали, обяснява майсторката.

А дали се печели от тази работа? Нищо не е по-ценно от детските усмивки и от искрената радост на малките, казва Мила. Тя се радва, че нейните кукли отдавна са прелетели морета и океани и са стигнали до най-далечни кътчета на земята, за да радват своите малки притежатели. Докато говорим, група японски туристи изпадат буквално в захлас, докато разглеждат куклите на Мила. И разбира се, не пропускат да си тръгнат с няколко от тях.

А за предстоящия Хелоуин, на щанда се мъдрят красиви тикви от велур, изработени с истински тиквени дръжки.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *