Венцислав Георгиев, политолог: „Време е политиците вляво да разберат, че черният пиар отблъсква избирателите”

0

ГЕРБ отива на избори в Павликени със силен кандидат за кмет и листа от професионалисти и авторитетни личности

 

Венцислав Георгиев е на 29 години, роден е в Пловдив, но е израснал в Павликени. Висшето си образование е завършил във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, бакалавър е по политология. Има две магистратури  – „Международни отношения” и „Дипломация и национална сигурност”. Докторант е в катедра „Политология, социология и културология”. По настоящем е парламентарен сътрудник на народен представител. Кандидат е за общински съветник в Павликени в листата на ГЕРБ

   Г-н Георгиев, зад гърба си вече имате две години опит като хоноруван преподавател в катедра „Политология, социология и културология” във Великотърновския университет. От гледна точка на политологията какво очаквате от предстоящите местни избори през октомври? Какъв тип ще са кампаниите, ще има ли изненади?

– Като цяло очаквам да се водят позитивни кампании. Такава е и централната политика на партия ГЕРБ –да представим конструктивни идеи какво и как да се подобри в обществото, в страната и по населените места. Все повече става ясно на хората, че така нареченият „черен” PR не води до нищо добро. За съжаление, не всички политически субекти се водят от тази политика, което според мен отблъсква избирателите.

Впечатление прави забавеният старт на кампанията за част от партиите. Той се изразява в предпазливата тактика за обявяване на кандидата за кмет на възможно най-късен етап. Тази практика обикновено е характерна за кандидатите, които влизат в надпреварата срещу действащ политик, но тя не винаги е печеливша. Иначе, съвсем очаквано, срещу действащите кметове от всички партии се използва реторика в контекста на нуждата от промяна и разбиване на статуквото.

– Как бихте определили политическата ситуация в България и в частност в Павликени, и региона?

– Считам, че основната политическа битка в България е тази между лявото и дясното. В случая основните опоненти са БСП и ГЕРБ. Що се касае до БСП, дългият „престой” в парламентарна опозиция като че ли все още трупа политически дивиденти за партията. При ГЕРБ резултатите на изборите за членове на Европейския парламент определено бяха повлияни от масираната атака с фалшиви новини в социалните мрежи, която изкривява и манипулира общественото мнение. Разбира се, в контекста на местните избори това може да бъде компенсирано, дори преодоляно чрез мажоритарния характер на изборите за кмет на община, както и чрез мажоритарния елемент в изборите за общински съветници.

Тази линия характеризира и ситуацията в региона, в частност и в община Павликени, но както казах, не трябва да се подценява мажоритарният елемент. Според данните от ОИК в надпреварата за кметското място в Павликени ще се впуснат четирима кандидати, издигнати от ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА, което на практика предполага достигането до балотаж. Регистрираните листи за общински съветници са седем. Пълни листи са регистрирали само ГЕРБ и БСП. Останалите партии – ДПС, АТАКА, Обединени земеделци и двете коалиции: „ВМРО, НДСБ и ЗНС” и „ВОЛЯ и ЗС Александър Стамболийски”, са с непълни листи. Очертава се оспорвана борба за местата в общински съвет. Общият брой кандидати за съветници от седемте листи е 77 души.

Цета на политическа партия ГЕРБ е в този общински съвет е да увеличим броя на мандатите си, което е тенденция. Листата ни е изградена на база голяма гражданска квота и включване на доказани специалисти и публични личности, на които обществото гласува доверие. Сред нашите кандидати има двама лекари, икономисти, инженери, финансист, юрист, успешни представители на местния бизнес, обществени дейци и др., което цели да покаже, че ние разполагаме с екип от специалисти във всички сфери.

Голямата цел към която сме се насочили е да спечелим битката за кметският пост в Павликени! Смятам, че кандидатът ни г-жа Ваня Антонова притежава всички качества и опит, необходими за успешното ръководене на град Павликени и останалите населени места в общината към тяхното по-добро и справедливо бъдеще.

 Защо се кандидатирате отново за общински съветник? Как оценявате работата на общинските съветници от ГЕРБ в работата на местния парламент?

– Кандидатирам се отново, защото смятам, че има още много неща, които мога да направя за общината в която съм израснал. И като общински съветник, и чрез другите позиции, които заемам.

Справихме се успешно с целта която си поставихме в началото на мандата – да бъдем коректив на местната власт,  да представяме и защитаваме другата гледна точка по отношение на решенията, които се взимат в местния парламент. Разбира се, това не означава „опозиция на всяка цена”. Напротив, много са случаите, в които сме подкрепяли предложения, когато сме преценявали, че те са добри и полезни за развитието на града. Показахме, че сме добър екип, в който всеки се справя успешно с ресорите от местната политика, за които е поел ангажимент.

–   Защо младите хора трябва да влизат в политиката?

– Защото младите са бъдещето! Може да звучи клиширано, но клишетата са такива, защото са верни. Те представляват есенцията на многогодишни традиции и носят мъдростта на поколенията. В този ред на мисли смея да твърдя, че духът и зарядът на младите политици, в комбинация с мъдростта, натрупана от по-опитните в политиката, е най-добрата формула за успешно развитие както на една община, така и на държавата.

–  Вие сте обществена личност, често без да го афиширате участвате в много благотворителни  инициативи. Защо сте избрал този начин за работа в полза на обществото. Разкажете за някои от вашите каузи.

– Като юноша станах част от Младежки културно-информационен център в Павликени – една прекрасна и много успешна организация, която днес много лисва на града. Тя канализираше младежката енергия в полезни, доброволчески и културни инициативи. Там се запалих по доброволческия и благотворителен труд. Днес, когато навлизам в своите 30 години смятам, че благотворителността и доброволчеството трябва да бъдат част от ежедневието на всеки човек. Те са израз на принципа на солидарността. Ако всички членове на обществото бъдат солидарни, тогава ще имаме правилно функционираща общност. Мое лично мнение е, че всеки който разполага с ресурс за осъществяване на такива инициативи, непременно трябва да го използва.

– Какво бихте казали на политическите си опоненти?

– Бих ги призовал за феър плей.

–  Какво ще направите за града и региона, ако получите доверието на избирателите?

–  Ще продължа да се боря за справедливостта в община Павликени! За съжаление партийната дисциплина и „гласуването под строй” на колегите в ляво стопира някои мои инициативи в тази посока. Въпреки, че в личен разговор много от тях са изказвали подкрепа и одобрение за идеите, като се стигне до гласуване в залата на ОбС, нещата стоят по друг начин. Такъв беше случаят с предложението за изменение и допълнение на наредбата за пенсионерските клубове. В тази наредба има дискриминационен елемент, които влиза в противоречие и с Кодекса на труда. Внесох предложение за неговата отмяна, но за съжаление, това не беше от случаите, в които общинските съветници гласуват по съвест…

Друга нередност, срещу която се изправих, бе абсолютно несправедливия начин за повишаване на данък МПС в община Павликени. За съжаление и в този случай партийната дисциплина взе превес над личната съвест…  Така че несправедливости има и ние трябва непрестанно да се борим срещу тях.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *