ГЕРБ в Свищов сезира прокуратурата за злоупотреби при събирането на подписи за независим кандидат

0

 

Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският ръководител на ПП ГЕРБ д-р Кристиян Кирилов. Сигналът е във връзка с подадени в Общинската избирателна комисия документи за регистрация на независим кандидат за кмет и получена информация за злоупотреби, извършени при събиране на подписката за издигането му.

Нарушенията, за които сигнализира д-р Кирилов се състоят в подправяне на данни в списъците с избиратели, подкрепящи независимия кандидат.  Манипулираните списъци са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който организира издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Съгласно изборните правила, право да посочват и регистрират независим кандидат за кмет в градовете с до 50 000 жители, какъвто е Свищов, имат най-малко 500 избиратели от общината. На основание чл.418, ал.2 от Изборния кодекс и Решение № 645-МИ/22.08.2019г. на Централната избирателна комисия, Териториалното звено на ГРАО е извършило проверка на данните от списък на избиратели, подкрепящи  регистрацията в ОИК  на независимия кандидат за кмет на Община Свищов.

От проверката се установява, че от представените в списъка общо 737 броя избиратели, коректните записи, установени от ГРАО, са едва 491. Поради недостигът на 9 гласа е депозиран нов списък с 19 лица, за които няма данни как са събирани и дали това са действителни гласове.

Вносителят на сигнала д-р Кирилов обаче съобщава за достигнали до него сведения за подправяни данни /подписи/ на лица от списъка с избиратели, подкрепящи регистрацията в ОИК.

Едно от тези лица е жител на с. Ореш, който фигурира в подписката, но твърди, че не се е подписвал. В допълнение, в списъка с избиратели, подкрепящи кандидатурата, депозиран от инициативния комитет, има подписани починали хора, информация за които вносителят на сигнала е предоставил на прокуратурата.

Един от вписаните покойници например е жена, която о години живее в Гърция, като неотдавна е починала там, без изобщо да се е прибирала в България.

Според вносителя на сигнала, очевидно са налице множество злоупотреби с данните на хора.

„Като общински ръководител на ПП ГЕРБ – Свищов съм загрижен за законосъобразното провеждане на местните избори в нашата община, като именно тези фалшификации в изборните списъци сриват доверието на съгражданите ни в изборния процес“, се посочва в в сигнала. В него д-р Кирилов моли компетентните органи да извършат подробна проверка по случая, за да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *