Откриха обновената ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица

0

 

С водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник отец Николай бе открита реконструираната и модернизирана сграда на ДГ „Първи юни“ в Горна Оряховица. Лентата прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, директорът на детската градина Мариана Димитрова и собственикът на фирмата изпълнител „Енел строй“ – Емил Кълчишков.

На присъстваха и тримата заместник-кметове Николай Георгиев, Йорданка Кушева и Деница Коева, както и директори на детски градини.

Поздрав към всички присъстващи на церемонията по откриване на обновената детска градина отправиха и децата от предучилищната група.

По проекта за модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност на детската градина бяха направени топлоизолация и ремонт на фасадите на сградата, както и топлоизолация и изграждане на скатен покрив на основната сграда и пристройката. Подменена беше съществуващата амортизирана дървена и метална дограма с нова пет камерна PVC дограма. Подменени са също и котела, отоплителната инсталация, разпределителната мрежа, помпите за отопление, соларна инсталация за битова гореща вода. Монтирани са слънчеви панели и съответното оборудване за осигуряване на топла вода за битови нужди използвайки енергията на слънцето.

Строително-ремонтните дейности се осъществиха на база сключен договор с „Енел строй“ ООД – Горна Оряховица на стойност 252 925 лв. с ДДС. Строителният надзор и инвеститорският контрол са дело на фирма „Канстракшън супервижън сървисис“ ЕООД, а авторският надзор – на фирма „Астеди“ ООД, изготвила техническите проекти, с които Община Горна Оряховица кандидатства пред Национален доверителен екофонд.

Финансовата осигуреност на проекта е 85% от Национален доверителен екофонд по Инвестиционна програма за климата и 15% собствено финансиране от Община Горна Оряховица.

С реализиране на проекта ще се постигне икономия на енергия; намаление на вредните емисии и ще се подобри енергийния клас на сградата.

С обновяването и модернизирането на ДГ „Първи юни“ е подобрена образователната и работната среда на 114 деца и на 20 души персонал.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *