Малки и големи се включиха с ентусиазъм в кампанията „Капачки за бъдеще” във Велико Търново

М. Милчева

Хора на всякакви възрасти –  бебета, баби и дядовци, цели семейства с деца, ученически колективи и приятелски компании се включиха днес в кампанията „Капачки за бъдеще” във Велико Търново. Пунктът за събиране на пластмасовите капачки беше до паметника „Асеневци”, където доброволци товареха огромните количества в два камиона.

Целта на кампанията е да се подновят старите и амортизирани кувьози в общинските болници в България. Заради старата техника всяко трето бебе, което е било в кувьоз, получава увреждания на очите.

От предните две кампании за шест месеца бяха събрани над 33  тона капачки, предадени за резиклиране. Със средствата бяха купени кувьози за болниците в 12 града.

Георги Митранов е един от доброволците във Велико Търново и координатор на акцията. Той и останалите ентусиасти товареха часове наред събраните капачки в два камиона. Очакваме количеста и от Русе и от тук всичко се транспортира до Шейново край Казанлък, където ще се извърши рециклирането, обясни младият мъж. Очакванията на доброволците са при днешната акция да бъде събрано двойно по-голямо количество  от пролетната кампания, когато са събрани 3 тона, целта сега е то надхвърли 6 тона.  Митранов припомни, че каузата на националната кампания е до края на годината да се обновят всички кувьози в страната.

Това, което се случва с „Капачки за бъдеще”, доказва много ясно една тенденция, която е силна и вълнуваща и това е събуждането на човечността у хората. Тя ни кара да повярваме, че взаимопомощ и добронамереност не са празни понятия, а те могат да обединяват и ни карат да се чувстваме съпричастни и полезни на обществото. Да направим каквото можем, за да си помогнем. С оплакване и бездействие, нищо няма да постигнем, убеден е Митранов.

Вероника Михайлова, координатор на фондация „Искам бебе”, дойде на „Асеневци” със сина си, за да предадат събраните от него капачки. Тя разказа, че с учениците от училище „Христо Смирненски” във Водолей са активни участници в кампанията вече трета година. Децата са ангажирани заедно със своите предодаватели и влагат много ентусиазъм в тази дейност. Ние знаем колко са необходими модерните апарати за родилните отделения и сме сигурни, че каузата си заслужава, каза тя.

Вероника Михайлова и нейният син донесоха събраните от него капачки и обсъдиха с Георги Митранов  как ще продължи  кампанията

Мариана Георгиева, собственик на магазин „Бакалията”, където е един от пунктовете на кампанията „Капачки за бъдеще” във Велико Търново, споделя, че самата тя от близо шест-седем години събира капачки за различни каузи, а от три години е съпричастна към „Капачки за бъдеще” Интересът е огромен, все повече хора се обединяват около инициативата и това много ме радва, казва Мариана. Хората осъзнават, че процесът има две насоки – от една страна да се помогне на децата, а от друга – да се запази чиста околната среда.

Шестгодишната Сиана от детска градина „Ален мак”, група „Червената шапчица”, дойде на пункта заедно със своята  госпожа Тодорка Белева, за да предадат събраните от децата капачки. Знам, че така ще помогна на много бебенца да растат здрави и да станат толкова умни, палави и щастливи, колкото са децата в моята група, каза малката госпожица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!