Големите награди на „Сребърна Янтра” 2019 отпътуваха за Италия и Словения

0

Марта Верекия (Италия) и сем. Йезовшек (Словения) победиха във Велико Търново

17-то издание на МК „Сребърна Янтра” вече е в историята. Своите имена в него записаха 80 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 25 години и 10 пеещи семейства от 12 държави от 3 континента – Куба, Китай, Кипър, Италия, Словения, Румъния, Молдова, Ливан, Сърбия, Хърватия, Украйна и България. Международно жури, председателствано от поп и джаз легендата Камелия Тодорова, както и детско жури от ДЕС „Румина”, определиха лауреатите.

Италианката Марта Верекия (17 год.), участник в „The Voice of Italy” в отбора на  Джиджи Д’Алесио, спечели Гран при „Сребърна Янтра” 2019 – авторска статуетка на Чавдар Велчев и Адриан Новаков и премия от 1000 евро, осигурени от Сладоледена фабрика „Дени” – В. Търново. За Марта това бе второ участие във Велико Търново.

Трофеят в категория „Family Group” отпътува тази година за Словения, спечелен от майка и дъщеря  Барбара и Шпела Йезовшек.

Наградата на кмета на Община В. Търново – патрон на конкурса, стана притежание на Александра Златева от Разград.

Наградата на председателя на ВТОС спечели Уна Димитроевич от Сърбия, а специалната Награда на Областен управител В. Търново отпътува за София, присъдена на Биляна Добрева.

Най-малкият участник в конкурса бе 5-годишната Рейчъл Май от Китай, която във В. Търново навърши 6 годинки. На Рейчъл се падна честта да открие и галаконцерта в МДТ „К. Кисимов”.

Комплексни победители в отделните възрастови групи станаха: Мерелин Марчитан (Молдова), Максим Ялнъзов (Варна), Юлия Телеука (Молдова) и Виктория Главчева (Хисаря).

Наградите за „Най-добро изпълнение на българска песен” извоваха: Кристина Енчева (Г.Оряховица), Жени Кринчева (София), Димитрина Германова (Добрич) и Габриела Йорданова (Русе). Прекрасното изпълнение на песента „Повей, ветре” на български език от румънката Доминик Симионеску получи не само аплодисментите и възхищението на жури и публика, но и бе отличено със специалната награда нa “Handmade by Liliya” за „Собствен оригинален прочит на българска песен”.

6-годишната Искра Огнянова от София, Франческо Скалярини (Италия), Джорджиана Панаитиу (Румъния) и Андреа Сточино (Италия) спечелиха наградите в своите възр. групи за „Изпълнение на песен на роден език”.

Призовете за „Най-добро изпълнение на чужда песен” станаха притежание на Никол Колева от София, Мадалина Лунгу (Молдова), Виронас Коджапаши (Кипър) и Кристина Дончева от Бургас.

Детското жури, съставено от възпитаници на ДЕС „Румина”, присъди своите награди за артистичност на: Ралица Младенова от Лом, Жаклин Костадинова от Бургас, Доминик Симионеску (Румъния) и на най-големия артист в конкурса – темпераментния Теодор-Октавиан Андрей от Букурещ.

Своеобразен гвоздей в конкурсната програма на „Сребърна Янтра” бяха изпълненията на „Пеещите семейства”. Първите места в двете подгрупи спечелиха Трио „Елмина”– сестрите Милица, Елица и Марина Тодорови от Силистра и близначките от Хисаря Борислава и Наталия Гайкови. Изключително артистично представяне направиха дует „Мит & Макс” – Максим и Димитър Ялнъзови от Варна, а Велико Търново бе представено от пеещите семейства Ангелика и Стоян Любомирови и Василена и Ивана Василеви.

През януари 2020 г. за първи път у нас ще се проведе национална селекция за участие в големия МК „Славянски базар”2020. На журито на „Сребърна Янтра” бе гласувана честта и доверието да даде 5 номинации за участие на български изпълнители във финалната фаза на селекцията. Номинации получиха: Кристина Неделчева, Жаклин Костадинова, Белослава Костадинова и Рая Петкова в групата до 12 години, както и Александър Петров – 18-30 години.

Концерт “Welcome, Silver Yantra”, мастерклас с маестро Роко Палацо, среща с Камелия Тодорова, шоуто „Звук и светлина”, Вечер на приятелството “Viva la Musica”, екскурзия до стария град и Арбанаси бяха само част от съпътстващата културна програма на конкурса.

„Предварителната селекция за „Сребърна Янтра” е била доста сериозна. За първи път съм в журито на конкурса, но съм впечатлена от виското ниво и професионализъм на всички финалисти. На нас ни беше много трудно да определим лауреатите. Тези, които не получиха награди, нека също се смятат за победители, защото наистина всички са много добри. Единствено бих искала българските участници да помислят върху репертоара си, защото има толкова много български песни, които заслужават да бъдат изпяти, а не да се повтарят само няколко. Впечатлена съм и от съпътстващата културна програма на „Сребърна Янтра” и възможността да бъде видяно и показано Велико Търново на участници и гости” – сподели накратко впечатленията си от видяното и чутото през трите конкурсни дни „Търновската царица” Камелия Тодорова – председател на международното жури.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *