Кандидат-кметът от „Демократична България“ Калоян Янков е топ адвокат, осъдил банка за 1 млн. лв.

0

 

 

Младият политик е страстен колоездач и колекционер на вино

 

Той е целеустремен, диалогичен, с характер на победител. Не само в политиката, в която признава, че е отскоро, но и в цялата си 25-годишната си адвокатска практика. Калоян Янков е сред малкото родни юристи, успял да осъди банка, която е превела 1 млн. лв. с фалшиви документи от сметката на компания на трето лице. Скандалният казус е от 2011 г. , а по това време Янков е в Съвета на директорите на българско акционерно дружество.

„Това е едно от най-знаковите дела в кариерата ми на адвокат, с което се гордея. То показва, че закон и справедливост вървят ръка за ръка“, споделя кандидатът за кмет на Велико Търново от „Демократична България“. И уточнява, че не се занимава само с наказателни дела. Впрочем, Янков е трето поколение адвокат – дядо му Янко Янков и баща му Милко Янков, също са били адвокати, а баща му дори е бил народен представител от СДС в първите години на демократичните промени. Поема по техния път, без да се замисли, но следването му в София съвпада с гладната Луканова зима и в мутренските времена.

„Тогава баща ми беше адвокат в Елена и хората, заради бедност ,му плащаха в натура с продукти, а той  ги пращаше на мен в София и така оцелявах първите години на следването си. Виждах как по онова време хората търсят правосъдие чрез мутрите, но винаги съм си казвал, че ще стана адвокат, а не мутра. И 25 години съм такъв – човек на закона и справедливостта. Не съм революционер, а еволюционист и смятам, че с постоянни и малки крачки може да се постигне благоденствие за хората“, допълва още Калоян Янков, който се занимава основно с корпоративно, търговско и гражданско право и често работи без хонорар за хора в трудно социално положение.

Иначе адвокатът, който е роден в Самоводене и израснал във Велико Търново е учредител на „Да България“, член на Националното ръководство и председател на общинското. За старата столица казва, че това е неговият град и го боли за нерешените проблеми. Смята, че има достатъчно познания, опит и енергия да работи за търновци. Каузата му е Велико Търново да е град на хората, а не на институциите.

Адв. Янков има две интересни хобита – колоздене и колекциониране на вино. В малкото си свободно време кара хибрид между велосипед и планински бегач. Тази година вече е навъртял 1 500 км. от участия в различни състезания или просто за удоволствие. Освен това кандидатът за кмет от „Демократична България“ притежава колекция от 462 бутилки вино, предимно – червено и българско производство. Не си купува скъпи вина, но има най-хубавите родни марки от малките изби. С удоволствие понякога споделя чаша в приятелска и семейна компания. Калоян Янков е семеен, а дъщеричката му Яна е първокласничка.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *