С тържествен звън на академичната камбана откриха новата учебна година във ВТУ (снимки, видео)

0

М. Милчева

С тържествен звън на академичната камбана по традиция във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” беше открита новата учебна 2019-2020 година. Камбаната удариха ректорът проф.д-р Христо Бонджолов и първокурсничката в специалност „Право” Ростислава Янкова.

На тържеството присъства почти целият състав на дипломатическия корпус у нас, посланици, консули и аташета от Русия, Китай, арабски държави и др.

Надявам се, искаме го – аз и моят екип, всички вие да останете тук и да работим заедно за нашата страна, за нашата България. Уверявам ви, че вашите преподаватели и хората, които ще се грижат за вас, ще направят всичко възможно да се чувствате добре в университета, каза в приветствието си към младите хора ректорът.

Приветствие от името на чуждестранните гости поднесе Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на Дипломатическия корпус в Република България. Студентите и преподавателите бяха поздравени и от народния представител Станислава Стоянова, от ректора на Тверския държавен университет, прочетени бяха поздравителни адреси от първите държавници , институции и др.

Както всяка година най-вълнуващият момент беше студентската клетва, която положиха първокурсниците. Тя е написана от поета и драматург  Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда  Солензара, специално за първокурсниците на Великотърновския университет през 2004 г. Клетвата прочете председателят на Общото събрание на Великотърновския университет проф. д.н. Антоанета Анчева, а студентите от първи курс повторяха текста след нея.

 

Приветствие към своите колеги поднесе и председателят на Студентския съвет Светослав Мишев, който пожела на своите колеги най-вече да пазят автономията на висшето училище и автономията на самите студенти като общност.

Музикален поздрав към академичната общност на Великотърновския университет отправи Камерният оркестър на Забранения град, Китайска народна република. Известните музиканти са в България по случай честванията, посветени на 70-годишнината  от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Китайската народна република.

След официалното откриване във фоайето пред зала „Европа“ беше открита изложбата „Изкуството като дипломация“. Тя е съвместен проект на 30 посолства в България и художничката Петя Илиева, възпитаник на Великотърновския университет. Експозицията показва фотоси на колажи в хармонична симбиоза между българското и характерното за страни от Европа, Азия, Африка и Америка. Целта на арт проекта е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в различни части на света може да носи сходство във формите и комбинациите на фолклорните мотиви. По този начин Петя Илиева представя и популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

Близо 3500 са записаните първокурсници във Великотърновския университет за учебната 2019/2020 година – бакалаври, магистри и  докторанти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *