Дървените фигурки на Генчо Колев стигнаха няколко континента

0

Младият мъж е парамедик и шофьор на линейка, а хобито си практикува от 15 години

 

Дървените фигурки на самоукият великотърновски майстор Генчо Колев вече са познати на няколко континента. Ръчно изработените му сувенири се радват на огромна популярност от туристите в болярския град, а последните му купувачи – само преди няколко дни, са трима нюйоркчани. Американците решили да се разходят по живописния квартал „Асенов“, където неочаквано се натъкнали на произведенията му от дърво. Преди да се зарадват на гледката от Владишкия мост, погледът на туристите бил прикован от неочаквана гледка – на капака на неособено пригледен автомобил били наредени десетки фигурки на … еленчета и цветенца. Семплата им красота ги захласнала и те веднага си купили няколко..

 „От около  15 години изработвам тези неща. Правя ги ръчно, но част от труда ми е машинен. Работя с различни материали, но най-вече дъб, орех и чам“, разказва 35-годишният мъж. Чиято професия всъщност е парамедик, а понякога е и шофьор на линейка.

Той признава, че идеята за сувенирите му дошла спонтанно, без да има намерение да я комерсиализира. Все пак през последните няколко години продава творбите си в малко магазинче на Самоводската  чаршия и на…капака на автомобила си в кв. „Асенов“.

Сувенирчетата струват между 30.00 и 150.00 лв., като горната граница на цените е за големите фигурки, които достигат 70 сантиметра. Разбира се, клиентите му предпочитат по-миниатюрните фигурки, тъй като са по-лесни и по-удобни за пренасяне, но си купуват и от по-големите. Сред тях има десетки ВИП-особи, а едно от нещата, с които младият мъж се гордее е голяма дървена пластика, която краси един от Арбанашките хотели.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *