Жители на кв. „Асенов“ поканиха на среща кандидатите за местната власт от „Демократична България“

Емблематичният за старата столица квартал

е забравен тотално от управата на града

 

Канализация на повече от 40 години, частично асфалтирани улици, ужасен трафик, който създава предпоставки за пътни инциденти и компрометиране на фасадите на старите къщи – това бяха малка част от проблемите, които кандидатите на „Демократична България“ чуха от местните хора на среща в емблематичния за Велико Търново квартал „Асенова махала“. На място, по покана на млади майки от квартала и дружи живущи в района, отидоха кандидатът за кмет Калоян Янков и кандидатите за общински съветници Елена Чамуркова, Якоб Ван Бейлен, Сева Памукчиева, Светлозар Влайков и д-р Цветозар Цачев.

„Живея от десетина години тук, снаха съм в квартала и непрекъснато се изумявам как районът, който би трябвало да е лице на историческата и духовната столица и да привлича хиляди туристи, е неглижиран от местната власт“, сподели Ивелина Асенова. По думите и ул. „Цар Иван Асен Втори“ е в лошо състояние, наводнява се често, коритото на река Янтра се почиства отгоре-отгоре, а заради амортизираната канализация в района се носят лоши миризми, има и много влага. Според младата жена и съседката й Десислава Стоянова, зимата положението е още по-тежко, а от години местните хора не са виждали снегорин. Не е изпълнено и обещанието от общината, дадено преди няколко години, че на автобусната спирка и кръстовището, което пресича улицата на две, ще бъде поставено  увеличително огледало, както и знак за ограничение на скоростта. Двете жени, както и още няколко живущи в квартала, изразиха тревогата си, че каменният мост над река Янтра е пропукан, а по думите им властта идва, или само по Йорданов ден, когато е ритуалното хвърляне на кръста от Владишкия мост, или след наводнения… за де се снима от моста.

Живеещите алармираха и за още един проблем, свързан с част от къщите, които са със статут на културни паметници.

„Администрацията е много тромава и мудна. Преди време искахме да ремонтираме нашата къща, но се сблъскахме с огромна бумащина. Направихме проект, вложихме средства, но започнаха редица спънки. По тази причина много потенциални купувачи на имоти се отказват“, обясни Ивелина Асенова, възмутена от състоянието на Стария град и от това, че „вместо стени“, таз има…винили.

Кандидатите на „Демократична България“ поеха ангажимент в бъдещия Общински съвет да настояват за сума за квартал „Асенов“ от инвестиционната програма на общината.

Те обясниха, че в управленската си програма имат специален акцент за емблематичния търновски квартал. Проектът им предвижда „Асенова махала“ да се развива като туристическа забележителност с арт-пространство. Ще се работи за създаване на условия за активен клубен живот, творчески студия, експо-кафе и пространства за изяви на уличното изкуство.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!