Млади технически гении от страната се събират в Горна Оряховица

За четвърта поредна година млади технически гении от цялата страна се събират в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб – Горна Оряховица, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

46 творчески екипи от цяла България ще пристигнат в Горна Оряховица за изложението. На 9 и 10 октомврии те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”

Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката между професионалното образование и бизнеса, посочи инж. Владимир Григоров от Фондация „Милен Григоров“.

В програмата ще има много демонстрации на техническите екипи от  професионални гимназии, Техническите университети в цялата страна, очакват се гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми и др. Ще бъде показана ретро линия от индустриалната ера до нашето съвремие. Техническа конференция и концерт от певчески и инструментални младежки състави ще съпътстват форума.

Сред атрактивните разработки, които ще видят посетителите на изложението, ще е безконтактно предаване на ел.енергия от разстояние чрез гласови команди, различни видове роботи, роботизирани машини, които могат да бъдат внедрени в различни производства, усъвършенствани модели на дронове и др.

По време на изложението ще де проведат и демонстрации по програмиране за деца от предучилищна възраст.

Жури ще определи победителите в различните категории, а победителите ще получат награди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!