Директор на престижен колеж  в Швейцария посети ОУ „Св. П. Евтимий”, впечатлен от знанията на свой възпитаник от В. Търново

Мила Милчева

Без телефони и таблети са колежаните в „Сейнт Чарлз”. Униформите са задължителни, а марковите дрехи – забранени. В училището изграждат личности с индивидуален подход към всеки 

Марк Силвърстайн , директор на престижния швейцарски колеж „Сейнт Чарлз”, пристигна днес във Велико Търново, за да посети ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Причината за визитата е отличната подготовка, която е показал колежанин от Велико Търново – 15-годишният Николай Широков. Впечатлен съм от знанията, които Ники е получил по време на образованието си до 7 клас и исках да се запозная с неговите учители, да видя училището, където се е подготвил, както и да разбера какви са възможностите и на други деца от града и страната да учат при нас, каза Силвърстайн. Той беше приет от директорката на училището Иваничка Петкова, а на срещата присъстваха родителите на Ники – Калина и и Николай Широкови, директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново Пенка Игнатова, заместник-директорите на училището Иван Иванов и Ивелина Дачева, и Мария Димитрова – мениджър на „Интеграл- Образователни програми”, центърът, който е официален партньор на колежа и съдейства по време на целия процес на кандидатстване на заинтересованите.

Иваничка Петкова запозна госта с историята на училището, с успехите на неговите възпитаници и високият успех, който те показват на външните оценявания след 4 и 7 клас.

От своя страна Марк Силвърстайн разказа за колежа и за начина на обучение в него. Колежът, разположен в подножието на великолепния замък Порантри, е от типа частен пансион и е основан през 1897 г. Кампусът се състои от училищна сграда, параклис и спортен комплекс, плувен басейн и киносалон. Колежът предлага двуезична програма на френски и английски език, но децата могат да изучават още два езика по избор- английски, френски, немски, италиански, латински/гръцки или мандарин.

Ники Широков вече говори четири езика. Заради сериозната подготовка, с която е постъпил в колежа, му било разрешено да премине направо в 9 клас.

Някои от допълнителните избираеми предмети в училището са архитектура, визуални изкуства, хор, театър. Учениците могат да избират от широк кръг спортни дисциплини – тенис, голф, езда, кърлинг, танци, футбол и баскетбол, както и да   развиват талантите си и в училищния хор, филмовия клуб и театралната група.

Най-важното за обучението при нас е, че вниманието е съсредоточено върху личността на всяко дете. Класовете са съставени от 10 ученика, насърчава се любознателността, толерантността, свободното изразяване на мнение,  търсим баланс между традицията и авангарда, каза  Марк Силвърстайн . Училището се гордее със 100 % успеваемост на Swiss Matura, което го поставя на челно място сред най-добрите училища във френската част на Швейцария. Завършилите ученици продължават образованието си в престижни университети в цял свят.

Здрава дисциплина цари в швейцарския колеж, стана ясно още от разказа на директора. На учениците е забранено ползването на каквито и да са дигитални технологии, телефоните им са взети и могат да ги ползват за кратко време сутрин и вечер. Всички носят униформи, не са разрешени и  демонстрации на маркови дрехи. Никое от децата не знае какво е имотното състояние на родителите на своите съученици. Не е тайна че в швейцарските колежи се обучават както деца на световни политици и известни личности, така и на арабски принцове и други богати хора, но това по никакъв начин не оказва влияние върху отношенията между децата.

Те са тук, за да трупат знания и умения за общуване, и това е най-важно, каза директорът.

Самият Марк Силвърстайн е работил за 3 международни училища в последните две десетилетия, завършил е бакалавърска степен в специалност „Политически науки” в Hofstra University и магистърска степен – Публична администрация, в New York University.

Работил е в няколко държави, сред които САЩ, Белгия, Испания и Швейцария. Носител е на наградата от Американския червен кръст за работата му по операциите за преодоляване на щетите от 11 септември. Участвал е в управлението на няколко неправителствени организации.

На срещата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” бяха обсъдени и възможностите за обмен между двете училища, както и създаването на общинска програма за подпомогане на даровите деца, които нямат финансови възможности за обучение зад граница.

Гордеем се с нашия син, най-вече заради това, че стана много отговорен и възпитан млад човек, казаха щастливите родители на Ники Широков. Те очакват сина си утре, когато той ще се върне за двуседмична ваканция. Колежите в Швейцария имат по-различена организация – учи се шест седмици и се почива две. Така няма откъсване от учебния процес и същевременно  колежаните успяват да си почиват активно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!