Калин Стефанов и Кети Томова победиха в ІІІ кръг от Републиканското първенство по Гимкхана

0

 

Калин Стефанов и Кети Томова са победители в генералното класиране съответно при мъжете и жените в третото състезание Гимкхана. Домакин на състезанието, което е трети кръг от Националното първенство, бе Горна Оряховица.

Общо 31 състезатели – 26 мъже и 5 жени се впуснаха в надпреварата, която се проведе на паркинга пред НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Автомобилите бяха разделени в три класа – сток, модифицирани и BMW. Състезанието се организира от АФБ, СККА „Етър Рейсинг“ със съдействието на Община Горна Оряховица и спомоществователството на много фирми.

Гимкхана е преминаване през предварително обявено и маркирано трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на наказателни точки. Шампионатът се провежда на отворени пространства, най-често на паркинги или свободни плацове. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова. Състезанието е съвкупност от различни видове изпитания за класиране. Елементите на трасето се маркират с конуси или други открояващи се маркери. За участие се допускат стандартни автомобили (СТОК) серийно производство и модифицирани автомобили – с подобрения, различни от тези на серийното производство.

Гимкхана в България се провежда за първи път през 2013 г. в рамките на дамски рали шампионат и от тогава се превръща в традиция. И тази година Горна Оряховица бе домакин на трети кръг от Националното първенство по Гимкхана. Надпреварата премина в три манша по три схеми на подреждане на конусите по трасето. Преди началото, състезателите имаха технически и административен преглед, преминаха и проверка с дрегер. По време на състезанието всеки участник трябваше да бъде с поставен обезопасителен колан, тъй като и най-голямото наказание – 60 наказателни секунди се налагат именно заради липса на колан. Особена атракция тази година бяха Иван Павлов от СККА Етър Рейсинг, който се състезава в клас сток с Волга ГАЗ 24 и Марин Калчев от Флатаут, който пък се впусна в надпреварата със своя модифициран трабант.

Първи в генералното класиране при мъжете се класира Калени Стефанов от СККА „Етър Рейсинг”, който се състезава с Пежо 206. Втори е Людмил Влахов също Пежо 206 от отбора на Вромос. На трето място и тази година е Красимир Йорданов отново с Пежо 206 от СККА „Етър Рейсинг”. И тримата състезатели се състезаваха в клас „Модифицирани автомобили”.

При жените първа в генералното класиране е доайенът сред автомобилните състезатели 68-годишната Констанца Томова, която кара Ситроен Саксо. Кети, както всички я наричат, се състезава за отбора на Хоби кар. Чаровната дама, която не пропуска състезание в Горна Оряховица, управлява автомобил от 1973 г. и заедно със съпруга си имат над 1 000 купи и над 30 републикански титли. На второ място е миналогодишната победителка Пламена Раева от Флатаут, със Ситроен Саксо. Трета в генералното класиране се подреди Илина Монева от Вромос, която също се състезава със Ситроен Саксо.

В отборното класиране първи е тимът на СККА Етър Рейсинг, следван от отбора на Вромос, а трети е екипът на Флатаут.

Победителите в отделните класове и в генералното класиране бяха наградени с купи, имаше и традиционното шампанско за всички.

В края на надпреварата домакини и организатори си пожелаха догодина в Горна Оряховица да се съберат още повече състезатели.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *