16 музикални светила от 9 държави се събират в България за „Концерт на 8 рояла“

0

София, Пловдив, Варна и Бургас са градовете, които ще посрещнат уникалното музикално събитие, подкрепено от  фондация „ПЛОВДИВ 2019“. Във Велико Търново Маестро Байнов и неговата звездна формация ще гостуват на   21 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.  Организаторите обещават незабравимо преживяване и звук на световно ниво на  почитателите на музиката в старата столица.

Турне е до такава степен специално и важно за  света на класическата музика, че фирмата „Щайнгребер“ /Steingraebеr/, която е водещ производител на рояли, застава зад него,  изпращайки  4 от своите рояли в знак на подкрепа. Германската семейна фирма, с над 200-годишна история задава най-високия стандарт в своята сфера. Сътрудничеството им с Маестро Байнов, идеолога на проекта, датира от десетки години. Самият той споделя, че е поласкан от оценката им.

„За първи път в България  ще бъде изпълнена „Рапсодия в синьо“ на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение  сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път  ще бъде изпълнена в родината ми“, подчертава Томислав Байнов.

Роялите ще бъдат специално озвучени, няма да се разчита само на акустичния звук, така  всеки един зрител ще  се наслади на концерта по най-добрия начин. Диригент на уникалното събитие е един от големите наши диригенти  – Маестро Паликаров.

Пианистите са подбрани измежду най-добрите лично  от Маестро Байнов. Те са  от 9 държави на 3 континента . Луиджи Казели е професор  в Академията в Болоня, Мери Уу е професор  в Хонг- Конг (Chinese University), Зузана Суханова е магистър доктор в Братислава.  Всички останали музиканти  са доценти по пиано в академии, консерватории и  университети в своите държави.

Всички те ще пристигнат у нас и започнат репетиции още на 13 ноември и ще стартират турнето  от  Пловдив на 16 ноември.

Билетите за музикалното събитие в старата столица вече са в продажба м мрежата на еventim.bg

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *