Всички дипломирани медицински сестри и акушерки от първия випуск на Филиала на МУ-Варна, остават да работят в България

19 от тях вече са назначени в отделенията на великотърновската болница, сред тях и пълната отличничка на курса

Мила Милчева

33 медицински сестри и акушерки от дипломиращия се тази година първи випуск на Филиала на Медицинския университет – Варна във Велико Търново, избират да започнат своята професионална кариера в България. На 12 октомври на официална церемония в МДТ „Константин Кисимов” във В. Търново здравните специалисти ще получат своите дипломи и ще положат своята сестринска клетва.

След нелекото следване (по време на своето 4-годишно обучение те са положили около 80 семестриални и 4 държавни изпити), и въпреки проблемите в здравеопазването и ниския социален имидж на професиите, медицинските сестри и акушерки от Филиала във В. Търново избраха да се грижат за пациентите в родината си. Това съобщиха днес директорката на филиала доц. Диана Димитрова, ръководителят на катедра по здравни грижи доц. Асен Куцаров, Жана Павловска от БАПЗГ и Росица Димитрова, директор на социалната дирекция в Община Велико Търново.

Всички дипломирани акушерки вече са назначени на работа, 11 от тях остават във Велико Търново – в отделението по акушерство и гинекология и отделението по неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. От завършилите 16 медицински сестри, 11 са от старата столица. Осем са започнали работа във В. Търново, като 6 са в екипа на МОБАЛ. Техни колреги пък се връщат по родните си места във Варна, Габрово, Омуртаг, Добрич, Стара Загора и др.

Още преди 4 г., на фона на все по-задълбочаващата се нужда от здравни специалисти у нас, варненското висше училище предприе нужните мерки, за да се запълнят големите липси. По инициатива на кмета на В. Търново Даниел Панов и със съдействието на Великотърновския общински съвет, МУ – Варна, разкри филиал във В. Търново. През лятото на 2015 г. след оспорван кандидатстудентски изпит, са приети първите 20 медицински сестри и акушерки, припомниха от ръководството.

Филиалът използва изцяло ресурсите на университета. Студентите имат възможност да слушат лекциите на своите преподаватели по едно и също време с колегите си от Варна, благодарение на онлайн видео конферентна връзка. Имиджът на МУ привлича професионалисти от цялата страна. Наскоро към академичния състав са се присъединили младият помотствен великотърновски лекар д-р Иван Андреев и уважаваната акушерка Любка Кръстева.

За изминалите 4 години Медицинският университет във Варна е инвестирал във Филиала над половин милион лева за оборудване на лекционни зали, модерни учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали и др. Студентите ползват интерактивни атласи, които могат да отварят през телефоните си и други достижения на дигиталното обучение.

135 са студентите, които се обучават във филиала във В. Търново. Сред тях са само двама мъже. Проучване на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е показало, че мъжете, обучаващи се в цялата страна за медицински сестри, не искат да се сменя наименованието на професията им и то по никакъв начин не ги притеснява, напротив, гордеят се с него.  Освен във В. Търново, медицински сестри и акушерки се обучават в Сливен, Шумен, Враца, Руесе и др.

Големият проблем пред съсловието е, че все по-малко млади хора се насочват към това образование, въпреки отличните условия за обучение, казаха от ръководството на Филиала. Затова се гордеем, че всички завършващи от първия випуск, остават на работа тук, въпреки проблема с ниското заплащане, каза доц. Димитрова.

На срещата с журналистите присъстваха и пет от завършилите Филиала млади дами, които вече са започнали работа във Велико Търново. Мария Гецова е пълният отличник на първия випуск, тя има успех 6.00 и вече е назначена в операционния блок на търновската болница. Тя благодари на своите преподаватели, благодарение на които е разбрала колко отговорна е тази професия.

Мила Костадинова избрала да учи и да остане да работи във В. Търново, след като се върнала след десетгодишен престой в чужбина. Тя е акушерка в родилното отделение на МОБАЛ и сподели, че за нея няма по-голяма радост от тази да помага за появата на нов живот. Нейна колежка в отделението е и Румяна Лицанова. Ивелина Манолова работи в хирургичното отделение и е приета много добре от своите колеги. И петте дами са категорични, че няма да заминават на работа в чужбина, въпреки трудностите в професията в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!