Безценното творение на средновековното книжовно изкуство – Томичовият псалтир, пристигна в България (СНИМКИ)

Томичовият псалтир – един от най-ценните български паметници на средновековното книжовно изкуство, пристигна за пръв път в България. Вчера той беше изложен в Националния археологически музей в София. Книгата ще остане в специална витрина в климатизираната зала „Трезор” до 8 декември. Застрахователната стойност на уникалния сборник с молитви е 8 милиона евро.

Заслугата за показването на реликвата в България е на великотърновския народен представител от БСП Валентин Ламбев. Той е осъществил контактите с руската страна, за да има възможност ценният паметник да бъде показан у нас. Повече от година са продължили преговорите, посочи Ламбев. Изключително съдействие от руска страна оказали Министерството на културата на Руската федерация и ръководството на Държавния исторически музей в Москва. От българска страна с организацията се е заело Министерството на културата и НД „Русофили” в лицето на нейния председател Николай Малинов.

Томичовият псалтир е създаден през 14 век в Килифаревската книжовна школа. Наред с Манасиевата хроника от 1344-1345 г. и Лондонското Четвероевангелие от 1356 г.,това е един от най-изящните образци на илюстрованата българска ръкописна книга от 14 век и дори надминава тези известни паметници със своето съдържание и орнаментика.

Ръкописът има предназначение на частна молитвена книга. Създаването му се отнася към 1360 г. Изработен е на хартия и съдържа 304 листа. Илюстриран е със 109 великолепни миниатюри.

Паметникът е бил открит през 1901 г. в Македония от сръбския професор Сима Новакович Томич, затова е наречен на негово име.  Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява от 1902 г.. За изложбата в София той за пръв път излиза извън стените му след 10-годишна реставрация.

Задълбочени изследователи на паметника са Марфа Шчепкина и проф. Аксиния Джурова.

За разлика от Лондонското евангелие и от Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи пряка поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите, отвежда към значимо исихастко монашеско средище, разположено до Търново. Изследвачите на паметника го свързват с Килифаревския манастир на Теодосий Търновски като религиозен и книжовен център, в голяма степен съперничащ на самата столица Търново. Той е създаден около 1350 г. с протекцията на цар Иван Александър.

Килифаревският манастир е проучен от великотърновския археолог Мирко Робов и майка му Янка Николова в периода 1974-1988 година.

Трима различни художници са автори на миниатюрите в псалтира, като водещият от тях е бил византиец. Книгата разкрива съвместната работа между византийски и български майстори, което за Килифаревския манастир е било възможно поради пъстрия народностен състав на неговите монаси.

Водят се преговори  безценната реликва да бъде показана и във Велико Търново през декември, посочи Валентин Ламбев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!