Неуморният Пламен Петров, издигнат за кмет от ПП ГЕРБ, ще превърне Горна Липница в духовното и културно сърце на павликенска община

0

„Да знаеш корена си,  че без корен плод не връзваш“. Тази мисъл на Кольо Фичето е избрал за свое житейско мото Пламен Петров. Той е кандидат за кмет на павликенското село Горна Липница, издигнат от ПП ГЕРБ. С богата професионална биография, с организирани десетки благотворителни инициативи, Пламен Петров е готов да поеме управлението на родното си село, зареден с амбиция и идеи, които може да реализира.

Пламен е познат не само на  хората в Горна Липниница, но и в арт средите в цяла България. 54-годишният мъж е завършил Тревненското художествено училище, а през 1994 г. се дипломира като магистър във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис и естетика”.

Член е на Съюза на българските художници. Има самостоятелни и групови художествени изложби в Павликени, В. Търново, Габрово, Варна, Бургас, София и др.

Фотографията е другата страст на Пламен Петров.  Той има участия в международни и национални фотографски изложби. Носител е на голямата награда за дигитална фография през 2006 г. в Приморско.

Попрището,на което се изявява професионално, е маркетинг и реклама. Член е на Нционалната асоциация за реклама и дизайн в България. Има завършен курс на обучение по бранд мениджмънт, участвал е в  международно  обучение на специалистите в рекламата „АНУГА”  в Кьолн, Германия. Включвал се е в обучителни семинари в Измир и Букурещ, свързани с рекламата на XXI век.

Петров е председател на сдружение на павликенските художници „Арт Росинà“ от 2014 г. и е член на Сдружение на павликенските фотографи. Заместник-председател е на сдружение “Арт Рустика” Павликени, организиращо международни симпозиуми и разпространяващо Балканското изобразително изкуство. Активен член е на читалище „Братство-1884“ в Павликени и на читалище „Зора – 1887“ в Горна Липница. Член е на „Сдружение за развитие на Горна Липница“ от 2009 г.

Зад статистиката в неговата професионална биография се крие неспокоен и търсещ дух, творец, който посвещава голяма част от усилията си на бъдещето, а именно на децата.  Всички, които познават Пламен Петров, са наясно, че той влага сърцето и душата си в обученията и заниманията с деца. Десетки са проявите с малки творци, които той е организирал и ръководил. Председател е на детски пленер “Сбъдната приказка”, който се провежда в село Боженци в периода 1998-2015 г. Съорганизатор и ръководител е  на детска школа на Арт резиденция „Старото училище“ в Горна Липница от 2010 г.

Какво мотивира един творец по душа и по призвание да се кандидатира за кметското място? Пламен Петров има ясен и категоричен отговор на този въпрос. Първо, че вярва на кандидата на ПП ГЕРБ за кмет на община Павликени Ваня Антонова и е впечатлен от изявените авторитети и професионалисти в листата с номер 43, с която ПП ГЕРБ, ПД „Социалдемократи” и СДС отиват на изборите на 27 октомври.  Мотивира ме също опитът и умението да общувам с хора, работещи в сферата на местното самоуправление, обществените дейности и културата, посочва Петров.  Проблемите на малките населени места като село Горна Липница са не по-малко важни от проблемите на общинския център. Застаряващото население се топи, няма поминък, който да задържа младите, а малките деца все по-рядко си идват на село, казва той.

Още преди да е станал кмет, Пламен Петров е доказал безпрекословно с труда си, че не просто живее, а гори с проблемите на своето родно село. За него то не е просто населено място, а кауза през последните 10 години.

За да е жив коренът и дървото на духовността да дава плодове, той участва в сформиране на детска фолклорна формация „Липниче“, която  тази година получи сребърен медал на Фолклорния фестивал в с. Царевец. С голямо желание се включва в проекта „1 милион засадени дървета” и с доброволци засаждат фиданки летен дъб в двора на близо двувековната църква в Горна Липница. Инициатор е и на идеята „Да залипим Горна Липница”. Неуморният общественик сади лозички пред кметството и в двора на музея, помага при реставрацията на портата на Селскостопанския музей в селото и в създаването на каменен надпис за музея. Създава декори за сцената на читалището, изработва и монтира надписа  Читалище „Зора-1887“. Съдейства при заснемане на филма за Стефан Караджа и Хаджи Димитър „Мъже от огън“, аранжира кътове за отдих и прави табели за парка в центаръ на селото. Инициира създаване на музейна сбирка с църковна утвар и църковни книги на балкона на църквата, участва в  поклонническия поход за пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски. Едва ли могат да се изброят всички прояви и инициативи, с които се е ангажирал Пламен Петров.

Той има и конкретна програма за бъдещото управление на родното си село. Тя включва различни дейности, с които животът на хората ще стане по-добър. Създаване на мини пазар пред пенсионерския клуб с маси, пейки и навеси и изграждане на нова обществена тоалетна на центъра, са сред неговите конкретни задачи. Петров има идея за създаване на паметни знаци на известните хора от селото. Амбициран е да продължи с грижите си за гробищния парк, за да го превърне в образцов.

Предвид безопасността на жителите, ще въведа строго контролиране на скоростта за движение по главния път, посочва той. Сред мерките, които предвижда, е налагането на строги санкции на земеделците, които продължават да торят около вододайните зони и тровят водата с нитрати.

Ще наблегне на чистотата и облагородяването на парковото пространство в центъра, улиците и тротоарите и няма да допусне да се затревят и обрасват с дървета. Ще работи за реорганизация на сметището и ще опита да възстанови радиоточките.

Особено внимание в неговата програма за управление е отделено на  развитието на селския туризъм в селото. Ще давам всичко от себе си горна Липница да остане водещо в община Павликени с многобройните си културните изяви по събори и фестивали, посочва Петров. Ще продължава да работи и с децата, като ги възпитавана култура и родолюбие, за да пазят и знаят корена си.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *