Първият випуск на Филиала на МУ – Варна, във Велико Търново се дипломира на вълнуваща церемония (снимки, видео)

Мила Милчева

Абсолвентите от първия випуск на Филиала на Медицинския университет – Варна,  във Велико Търново, получиха своите дипломи на вълнуваща церемония, която се проведе днес в търновския театър. 33 медицински сестри и акушерки приключиха своето образование и започват своя професионален път. Най-радостната новина е, че всички те остават да работят в България, а 19 от тях са назначени във Велико Търново.

На тържеството присъства цялото ръководство на висшето училище, начело с ректора проф. д-р Красимир Иванов, заместник-ректорите, деканите на отделните факултети, директорът на Филиала във В. Търново доц. Диана Димитрова, преподаватели. Гости на празника бяха народният представител Станислав Стоянов и колегата му доц. Милен Михов, изпълняващият длъжността кмет на В. Търново Снежана Данева – Иванова, кметът Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините, Росица Димитрова – директор на социалната дирекция в Общината, представители на висши училища от страната, на съсловни организации, много родители и близки на абсолвентите.

Мотивацията  ви е нещо повече от размера на заплатата и престижа на професията, а това е любовта към живота и изключително силния ви дух. Гордея се с  всяка от вас! Вие преминахте нелекия курс на обучение, положихте сериозни изпити и преодоляхте много трудности. Само образовани хора с големи сърца могат да променят страната ни,  каза в приветствието си ректорът на МУ  проф. Иванов.  Той  благодари на кметското ръководство на В. Търново в лицето на Даниел Панов, с чиято заслуга преди 4 години е отворил врата Филиалът. Вярвайте в себе си в своите възможности, така, както ние вярваме във вас, допълни ректорът.

Приел съм като лична кауза да убеждавам младите хора, че мястото им е именно тук, в Родината, където трябва да се реализират и да успяват, каза в поздравлението си народният представител Станислав Стоянов.  Той изрази благодарност на директорката на Филиала доц. Димитрова , която работи всеотдайно за авторитета и високото ниво на обучение.

Кметът Даниел Панов подчерта, че откриването на Филиала е било съпроводено от много битки и преодоляване на трудности, с обикаляне на кабинети на министри, но е срещнал подкрепата и доверието на ректора проф. Иванов. Той пожела на младите хора да са целеустремени, да останат тук, защото България има нужда от тях. Благодари и на преподавателите, и на родителите на абсолвентите за техните усилия. Панов им пожела обич не само от близките, но и от всички пациенти, за които те ще се грижат.

Снежана Данева Иванова връчи на ректора и на представители от ръководството на МУ Старопрестолни грамоти и почетни плакети за съществен принос за разкриване на Филиала.

Абсолвентите положиха своята сестринска клетва, предложена от Флорънс Найтингел, която със  със своята благородна дейност се приема в целия свят за основоположник на сестринското дело.

Медицинските сестри и акушерките получиха своите дипломи лично от ректора на университета, а преди това преминаха през ритуала по полагането на шаловете върху тогите, който се извършва само в МУ – Варна.

Първа получи своята диплома Мария Гецова, която е пълният отличник на курса за медицински сестри. В специалност „Акушерка” първенец е Румяна Лицанова.

За настроението на участниците в тържеството и гостите се погрижи вокалната група „Децата от Севлиево”, в която участва и възпитаничка на Филиала на МУ, както и оперният певец Стоян Цончев, син на преподавателка от МУ.

Най-вълнуващият момент беше, когато след прочитане на заповедта на ректора за присъждането на бакалавърските степени на завършилите, те спазиха традицията да хвърлят шапките си във въздуха, ознаменувайки раздялата с академичните скамейки и поемането по пътя на професионалното израстване.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *