Таня Дончева, лидер на „Движение 21“: „Този велик град беше цветановизиран дълги години, време е да поискате промяна“

0

„Вие в този велик град бяхте дълги години цветановизирани, което е много тежко за всички граждани. Тежко е да има някакъв онбашия, натоварен да разпределя къде да се продават обувки и кой да ги продава. Търновци имат нужда от свобода и размах. Не знам дали вие го усещате по този начин, но така изглежда отстрани. Така изглежда в моите очи, а аз съм човек, който обича Търново и често е тук“. Това заяви вчера лидерът на „Движение 21“ Таня Дончева, която дойде във Велико Търново, за да подкрепи своя приятел и колега Весела Лечева, която е кандидат за кмет от коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“.
„Затова провокирах и вас, и всички, които срещнах на улицата, дали усещате потребност Велико Търново да стане отново Велико! Заробени в битовизми много чест не виждаме къде сме. А аз вярвам, че потенциалът на Велико Търново може да бъде истински разгърнат от човек като Весела Лечева. Човек с други мащаби и критерии за нещата. Щом като Велико Търново усеща себе си смачкано, много е важно един шампион да го оглави. Защото един шампион никога няма да притиска хората, а ще ги дърпа нагоре“, каза още Таня Дончева и разказа, че преди години е водила свои приятели от Южна Африка тук, за да им покаже старата българска столица. А те, вместо да се радват на града, се дивили на изумително красивите стари къщи, които се саморазрушават.


„Те не можеха да повярват и аз не можех да повярвам. Затова после проведох разговор с досегашния кмет и го питах какво той прави за тези къщи, които са облика на града. Гарантирам ви, няма турист, който да дойде тук, за да гледа новите квартали. Всички искат да видят културно-историческото наследство. Та, как протече разговорът ни да кажа. Отговорът беше някакъв мъгляв…, че било много трудно, много собственици, много скъпо, пари, които никой няма да даде. Хубаво, ама до кога Търново ще се съизмерва с местни величини. Световната съизмеримост е важна. И ето я Португалия, точно колкото нашата държава, с Порто – град като Търново. Португалия успя да издейства специална програма на ЕС за възстановяване на Порто. И там старите къщи имаха също толкова сложни собствености, но те се справиха и градът заживя по съвсем различен начин. Смятам, че това може да се направи и в Търново, но не от някой офицер, над който има генерал“, категорична беше Таня Дончева.
И призна, че страхът, с който се е сблъскала във Велико Търново, го има в цялата страна. Затова тези местни избори са толкова важни и сложни. Затова управляващите всячески, със скандали и болезнени теми, се опитват да отвличат вниманието на хората от местните избори. „Обаче промяната е абсолютно необходима. Ние не можем да се въртим като нация стегната в бокаи, да ни обясняват, че някой ще ни прави строева подготовка. Велико Търново като стара столица, като град, който винаги е имал претенции да е барабар Петко с мъжете, трябва и сега да има такива претенции и да отстрани мутрите и казармата от властта. Ето това ще отприщи енергията на хората“, заяви Таня Дончева.
Велико Търново, Горна Оряховица и Севлиево са трите града, в които е създадена коалиция между няколко от формациите, които са леви и ляво центристки. „Смисълът на това обединяване и на моето присъствие днес е да се даде ясен знак, че трябва широко обединение срещу мутрите и мафията и че това широко обединени ще трябва да включва и десни, и леви, и хора извън политиката, и хора отвратени от политиката, но хора, които искат да живеят по друг начин, хора които искат възможности и искат да бъдат стимулирани от държавата и общината. Победите в знаковите места като София и В. Търново ще дадат самочувствие на много хора, че дяволът не е толкова черен. Отива й на старата столица да бъде мястото, където робската психика може да бъде преборена“, каза Дончева.
„Таня Много точно нацели чувствителните места на Велико Търново. От това усещане за страх много ме боли. От пропуснатите възможности и тази имитация на дейност, която залъгва хората, че нещо е направено и те трябва да са благодарни и това нещо. Да забравят за пропуснатите златни шансове. Обаче минаха вече два програмни периода. Обаче с това провинциално мислене няма как да стигнем Порто, Загреб, Любляна, където старите градове са съчетани с модерна инфраструктура. И постепенно губим най-ценното – културно-историческото наследство, което се руши пред очите ни. А в същото време ни заливат бутафории“, заяви и кандидатът за кмет Весела Лечева.
„Аз не разбирам едно. След като по света архитектите вече говорят за компютърни програми и възстановки, за модерни музеи и интерактивни експозиции, защо Търново прави бутафории. Кому са нужни тези итонг бутафории, тези миниатюри и макетчета? Компютърните визуализации вече се правят в Грузия, в Иран. в Атина, ето я съвсем до нас. А в този знаков български град, се представят за постижения неща, правени на други места преди 30-40 г.“, коментира още Таня Дончева.
Липсата на стратегия и на визия за Велико Търново, но визия, която да не ес простира само в един мандат от 4 г., а за поне няколко мандата напред, това е причината градът да изостава, смята Весела Лечева, която е категорична, че туризмът е наука и не може да се развива на парче.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *