Велико Търново вече има една от най-добрите в Югоизточна Европа лаборатории за интелигентно градско планиране

0

Мила Милчева

Велико Търново вече има една от най-добрите в Югоизточна Европа лаборатории за  симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. В реално време  в нея е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро лабораторията ще предлага тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности. Интелигентната система в транспорта, или т.нар. „умен град”, е създадена от Сдружение „Информация, Знания, Възможности”- INKO, обединяващо 26 фирми от ITсектора. Проектът е реализиран за 18 месеца и е на стойност 2,5 млн. лева, като 70 на сто от финансирането е от Европейския съюз по ОП „Иновация и конкуретнтоспособност”.

На откриването снощи присъстваха евродепутатът Ева Майдел, кметът Даниел Панов, който е кандидат -кмет за трети мандат, издигнат от ГЕРБ, народните  представители  Станислав Стоянов и Станислава Стоянова, кандидати за общински съветници, представители на фирми от бранша и др.

Лабораторията дава възможност в реална среда и на работеща модерна апаратура да бъдат проследени възможностите за цялостни иновативни решения на транспорта в градска среда – организация на градските линии – автобуси, метро, екологичен траспорт и др., паркиране, информационни услути, начини за плащане, комбинирани електронни карти, мобилни приложения с различна насоченост и др.

Когато един град се управлява качествено, бизнесът се развива и от своя страна помага за подобряване на живота в него, каза по време на откриването Ева Майдел. Тя приветства Сдружението INKO за усилията, които са вложили в разработката и поздрави Даниел Панов, който е един от кметовете, подкрепящи развитието на IT сектора.  Майдел посочи като пример Велико Търново – град, в който чрез развитие на новите технологии се привлича бизнеса, а млади хора остават да работят тук. Тя коментира и различните законодателни дейности на европейско ниво, които подпомагат рабзвитието на този сектор от икономиката.

 

Това, че 26 IT-компании от България избраха Велико Търново, за да създадат Иновацията на IT клъстер INKO е полезна и за местната власт, и за бизнеса. Първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта ни за интегриран градски транспорт, каза Даниел Панов. Той подчерта, че лабораторията дава възможности за нови партньорства на Клуба на програмистите във Велико Търново и на наскоро създадения местен IT клъстер.

Сигурен съм, че и занапред ще продължим да работим с програмистите и фирмите от IT-сектора за разширяване на смарт-решенията в управлението на Велико Търново, посочи Панов, който припомни, че след 30 години във Велико Търново вече е започнало изработването на Генерален план на движението. Темата изключително много вълнува хората, вече са постъпили над 1600 предложения от граждани за организацията на транспорта, за автобусните линии, за еднопосочни улици, паркоместа, паркинги и др.

Над 75 са фирмите от IT сектора, които развиват дейност в старата столица, в тях работят около 1000 човека с добро възнаграждение.

Даниел Панов представи и идеята за откриване на иновативно училище за IT специалисти във Велико Търново, което ще реши в голяма степен проблема с недостига на кадри в тази област.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *