С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите в месеца на донорството

С поредица от срещи с ученици от Велико Търново започнаха проявите по повод месеца на донорството.

Координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова влязоха в часа на класа на гимназистите от ПМГ „Васил Друмев “ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, за да поговорят с тях за това какво представлява необратимото състояние на мозъчна смърт и за шанса тези пациенти да спасят друг човешки живот.

„Идеята за тази кампания се зароди пред 2016 година. Разбрахме, че темата е непозната в обществото, че му трябва малко повече информация. Решихме да влезем при учениците, защото те не са обременени с предразсъдъци, те са умни, будни, мислещи и целта беше да мислят, да коментират темата“, разказва д-р Сибила Маринова.

„По време на тези срещи им даваме информация най-вече какво е мозъчна смърт, каква е разликата между мозъчна смърт и кома, как се доказва мозъчната смърт, как се поддържа и кондиционира донор, видовете донорство. Отговаряме на въпроси. Докато вървяхме по коридора, едно момиченце ме попита каква е причината да не влиза кръв в мозъка и аз й обясних, допълва д-р Ваня Лъчезарова.

Една от причините в последните няколко години Великотърновската болница да е водеща донорска база в България е именно информационната кампания и свободното обсъждане на темата от подрастващите, техните семейства и приятели, категорични са координаторите.

След срещата учениците и от двете великотърновски училища бяха категорични, че споделянето на различни истории от практиката на координаторите д-р Маринова и д-р Лъчезарова са ги провокирали за първи път да се замислят за ключовата роля на донорството за спасяването на живот.

„Много съм развълнувана след презентацията и мисля, че всеки трябва да знае тези неща“, сподели Елица, която ученичка в ПМГ „Васил Друмев „.

„Има много повече хора, които са в нужда и много по-малко, които даряват, отколкото смятах аз. Със сигурност бих говорила с моите приятели, бих им разказала, а аз със сигурност искам да заявя съгласието си да бъда донор“, допълни нейна съученичка.

На 25 октомври предстои д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова да се срещнат и с учениците от АК „Аркус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!