Елена Чамуркова: „Отдадена съм на каузата да имаме почтена власт!“

0

Отдадена съм на каузата да имаме почтена власт. Която да мисли повече за общественото благо, а не за обществените поръчки, тесните корпоративни и приятелски кръгове, и личните интереси. Това заявява категорично Елена Чамуркова, която е втора в листата на кандидатите за общински съветници на Обединение „Демократична България” с номер 66. Да има почтеност в политиката е едиственият ми мотив да вляза в предизборната надпревара, казва Елена.

А тя има сериозно основание да твърди, че познава повече от добре както процесите в политическия живот, така и разноликите проявления на властта. Познания й дава над 16-годишният ѝ стаж като журналист – била е главен редактор на „Дарик радио“ – В. Търново, репортер във вестник „Борба“, а сега е редактор в сайта „Болярски новини“.  Доктор е по политология във Великотърновския университет. Пожъна голям успех с двата си  романа – политически трилъри, „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“. Всички тези  подробности от личната й и професионална биография са доказателство, че Елена Чамуркова знае какво има зад гърба си, какви са целите ѝ и как може да ги осъществи.

Като журналист съм запозната с хилядите лица на властта. Тя може да бъде много добра и загрижена, може да бъде и опасна, и вредна. В България, за съжаление, властта работи повече за себе си, за своите интереси, но не и за общественото добруване и това трябва да се промени, казва Елена, която обяснява  защо влиза в предизборната надпревара.

Като доктор по политология тя е изучавала и от научна гледна точка процесите в политическия живот. Цитира Аристотел, който много преди  векове е казал, че властта трябва да работи за общото благо. У нас властимащите в повечето случаи мислят за всичко друго, но не и за народа. Политиката и властта трябва да са инструмент, с който животът на всички нас да стане по-хубав, категорична е Елена.

Тя има пълно основание да анализира процесите, тъй като е активна личност в политическия живот не само на областно ниво, но и в национален мащаб. Елена Чамуркова е един от основателите на СДС в града. Сега е заместник- председател на Демократи за силна България в областта, председател е на ДСБ – Жени, член е на националното ръководство на ДСБ.

Именно от гледна точка на дългия си стаж и на способността да анализира политическите процеси, Елена коментира  дългата и трудна тема за дясното пространство у нас. Не смятам, че в местните избори противопоставянето ляво –дясно работи, казва тя. Разбитите тротоари и неасфалтирани улици не са леви или десни, нито пък въздухът, който дишаме, е ляв или десен. Същата логика важи и за това, че самите партии трудно могат да бъдат определени като типично леви, или типично десни, разсъждава тя. От гледна точка на политологията Чамуркова характеризира и ГЕРБ като не типично дясна партия, а люшкаща се между „новото” дясно и  популизма. Не е типично дясна и автентичната десница, в която е имало  и центристки, и по-леви организации. Щампата „дясно” не може да бъде сложена и на Обединението „Демократична България”. В него влизат и „Да, България” които са по-центристки насочени, и „Зелените”, с тяхната социално-ориентирана политика. От тази гледна точка на местните избори сега трудно може да се говори за ясно разделение ляво-дясно, разсъждава Елена. Тя обаче е категорична в анализа си за левицата, която не може да разгърне абсолютно никакъв потенциал, извън твърдия си електорат. Във Велико Търново БСП се обедини със себе си – с Движение 21 , което излезе от нея, и с АБВ, което също е производна партия. Социалистите просто нямат периферия и голяма „заслуга” за това има начинът, по който загубиха евроизборите – като по учебник – с лошо говорене и агресивен тон. Когато имаш факти за корупция, защото такива имаме и ние, и ги изнасяме, те се показват пред институциите, за това се говори ежедневно, а не кампанийно, посочва Елена.

Романите на Елена Чамуркова са нейния  Обществен договор с търновци за това, че разобличава порочните схеми.  За дебютния си роман „Обществена поръчка“ тя получи наградата „Култура“ на Община В. Търново по повод 24 май. Сега работи над третата си книга. В „Обществена поръчка” на 300 страници описвам порочния мотив как се управлява една община – не визирам конкретна, а в „Изнудвачът”, също на 300 страници, разкривам как се управлява порочно цялата държава, посочва авторката.

„Обществена поръчка” получи награда от властта и това е урок по толерантност – качество, което всеки един политик трябва да притежава, убедена е Чамуркова. Според нея едно от най-силните качества на успешния политик е да се отърсиш от мисълта, че светът започва и свършва с теб, както и способността да се  чуват всички гледни точки. Може да си лидер и да поведеш хората, само, когато ги чуваш и не налагаш своето авторитарно мнение,  допълва тя.

Дали изпитва  чувство за страх от това да разкрива нелицеприятни факти от политическата система и да нарича нещата с истинките им имена е въпрос, който често задават на Елена Чамуркова. И аз, като всеки човек, се страхувам, но това не може да е пречка да отстоявам принципите си, казва тя. И припомня ситуацията от  2015 година, когато по време на предизборна кампания, в която участва като кандидат за общински съветник, инициира акция по задържане на търговци на гласове. Те се свързали с нея, за да ѝ предложат да си купи гласоподаватели. Елена потърсила съдействие от полицията и с бързата намеса на ОДМВР и лично от нейния директор старши комисар Машов, престъпниците били арестувани. Най-дългите две-три минути в моя живот бяха тогава, когато щракнаха белезниците на човека, който се опитваше да ми продаде гласове и аз се правех, че ще ги купя. Зад мен бяха полицаите, но когато той ме погледна в очите, усетих наистина страх , най-вече за децата си и за семейството си, осъзнавайки на какъв риск ги подлагам, спомня си Елена. Търговецът на гласове получил осъдителна присъда и това за Елена Чамуркова е доказателство, че с действия, а не с празни приказки трябва да се води битката с порочните практики и по време на избори, и по принцип в живота.

Не приема това поведение като някакъв героизъм, а като проява на гражданска активност. За някой може това да е клише, но за мен е понятие, което не е изпразнено от съдържание, казва Елена.

В Общинския съвет тя ще работи точно в тази посока – да не остава нищо скрито от гражданите, те да са наясно какво точно  и как се прави в местния парламент. Битката с корупцията във всичките й проявления е нейната лична кауза като кандидат за общински съветник. Другите посоки, в които ще разгърне потенциала си, е работата с младите хора, образованието, културно-историческото наследство

А в по-общ план и тя, като всяка майка, иска децата й да растат в един чист и подреден град, в който има ред и сигурност.За да станат достойни хора, ги възпитава да са добри и толератнти, но и да отстояват мненията си. Също и да се научат, като падат, да стават с достойнство.

На 27 октомври великотърновци могат да гласуват за Елена Чамуркова в листата на Обединение „Демократична България” с номер 66, а преференциалният й номер е 102.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *