Признание за таланта на примабалерината Диляна Никифорова

0

 

 

С празнична гала вечер Софийската опера и балет и почитателите на балетното изкуство изразиха признателност и уважение към таланта на примабалерината Диляна Никифорова. Тя се превъплати в ролята на Кармен от едноименния спектакъл, с който Националната опера и балет откри новия сезон.

Никифорова е изиграла над 55 роли и участва в над 700 спектакъла. От 1996 г. е примабалерина на Софийската опера и балет, където изпълнява водещите партии от най-известните балети. Носител е на много престижни награди и отличия от международни балетни форуми, сред които Кристалната лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за върхови постижения в ролята на Одета-Одилия от балета „Лебедово езеро“.  Доц. д-р Диляна Никифорова е автор на две книги за балета.

„Чувствам се удовлетворен човек. Постигнала съм нещата, за които съм мечтала. Смятам, че са стойностни за българския балет, за българската култура. Така съм възпитана, моят дядо е възрожденец, и двамата с баба ми са били учители, а другите ми баба и дядо са хора с обществена съвест“, споделя примата в едно интервю.

Диляна Никифорова получи поздравления от община Елена и кошница с цветя по случай специалното събитие, посветено на творческата й дейност. „Като всеки голям артист, достигнал върха на световната слава, Вие създадохте педагогическа школа. Балетна академия Марян в сърцето на Еленския балкан се утвърди като уникална проява за талантливи деца, които искат да се усъвършенстват в класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели.

Еленската общественост е признателна, че артист и творец от такъв ранг остана верен на родовата памет и избра селото на своите деди за осъществяване на подобна кауза. Не спирайте да творите, да вдъхновявате и изграждате таланти в балета, да показвате още много красота на сцената“, се казва в поздравителния адрес до примата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *