Зонта клуб – В. Търново, посрещна финалния етап на мотопохода „Напред към промяна! Напред към бъдещето!”

0

Мила Милчева

Зонта клуб – Велико Търново, беше домакин на финалния етап на мотопохода „Напред към промяна! Напред към бъдещето!”. Тържеството се проведе снощи на паметника „Асеневци”. Събитието е част от поредицата инициативи, посветени на 100-годишнината  от създаването на Международната организация Зонта Интернешънъл.

Гости на празника бяха народният представител Станислав Стоянов, Снежана Данева – Иванова, изпълняваща длъжността кмет на Велико Търново, Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община В. Търново, Кирил Андреев – президент на Ротари клуб – Велико Търново, и др.

Мотопоходът  е започнал от София, преминал е през Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Букурещ и още няколко града в Румъния и последната му спирка е Велико Търново.

Неговото основно послание е промяната към добро, към равенство  и пълно отричане на насилието – проблеми, които Зонта Интернешънъл поставя още през далечната 1919 година.  Въпроси като равенството, елимиране на насилието над жени и момичета, достойно заплащане на труда и по-добри условия за живот на жените, са от съществено значение  за Зонта Интерешънъл –  водеща световна организация от професионалисти, която овластява жените по света  на служба и застъпничество.

На тържеството снощи флагът „100 години Зонта Интернешънъл” и посланието, които са преминали по целия маршрут на автопохода, бяха предадени символично от президента на Зонта клуб Валей Праховей в Румъния Кристина Тудор на президента на Зонта клуб Велико Търново  Красимира Коцева, а на 1 ноември – Деня на народните будители, знамето тържествено ще бъде предадено за съхранение в Регионалния исторически музей.

 

Беше представена и книгата „Аз съм”, която включва 100 забележителни истории на жени, преминали през изпитания и трудности, но постигнали своите цели. Една от трета от продажната й цена ще бъде вложена във фондовете на Зонта за осигуряване на стипендии на млади жени.

Сини и жълти балони, цветовете на Зонта интернешънъл, полетяха в небето над Велико Търново като символ на надеждата за промяна към добро.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *