ЧЕТИРИМЕТРОВ СТОМАНЕН КРЪСТ ИЗДИГНАХА НАД СЕЛО МАРЯН

0
Християнският символ е дарение от група марянчани за традиционния събор на будното балканско село, който се провежда на 19 август. Доброто им дело връща спомени от преди 180 лета, когато на същата дата при голяма тържественост, радост и величие за вярващите е осветена църквата в Марян, издигната с помощи и доброволен труд на местните хора.

Идеята за направата на религиозния монумент възниква спонтанно и за нея разказва Андон Мъндев, който с брат си Иван са от пряко ангажираните участници. Живеят в Сливен, но поддържат наследствената къща и през седмица-две прескачат до село. Те са от Байрактаровия род, а техният прадядо Иван Манчев е бил редовен начален учител в Марян.
„От години имаме традиция да се събираме седмица преди сбора – хем да се преброим, хем да си побъбрим за селото. „Марянчани под сурдинка“ сме нарекли тези наши сбирки и на тазгодишната с Диана подхванахме темата за издигането на кръста, един символ на вярата, който да пази селото ни от беди и нещастия, споделя Андон. Съобщихме идеята с приятелите, те ни подкрепиха, а най-ентусиазирани бяха младежите от селото. Решихме всеки да дари за каузата колкото може.
Искахме кръстът да се вижда от всички посоки и да привлича отдалечe хората. Избрахме мястото да е над манастира, където са били навремето лозята на Марян, до там има и стар път. Момчетата почистиха терена от храсти и дървета, помогнаха при монтирането на кръста, който е изработен в Сливен. Боядисаха го със специална златиста боя, да отразява слънчевите лъчи през деня, а през тъмните часове монументът е осветен. Похвала за усърдието заслужават Георги и Мариян, Иво и Светлан, Кирил, Данаил, Веселин, Стоян.“
Освещаването на кръста е вълнуващо за всички. От Марянския манастир до мястото момчетата го изнесли на ръце под звуците на песента за капитан Петко войвода. Осветен е от местните свещеници Александър и Тодор. Сестра Анастасия от манастира предоставила стара плоча от светата обител, която положили в основата на християнския символ. Младежите от селото са решили да издигнат до него пилон, на който да се развява националния трибагреник, да поставят и беседка. Надяват се това място да стане предпочитано за жителите и гостите на Марян.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *