Дневният център за деца с увреждания в Свищов участва в световен форум на УНИЦЕФ

0

 

Историята на едно 9-годишно дете представи  Дневния център в града край Дунав

През изминалата седмица в гр. Кьолн, Германия се проведе среща по линия на инициативата на УНИЦЕФ „Градове с грижа към децата“.
Основната цел на събитието бе представяне и обсъждане на различни подходи за подобряване правата на децата чрез поемане на ангажименти на местно ниво и обмен на добри практики. С форума бе отбелязана и 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето и напредъка в прилагането на основните й принципи. Българските местни власти бяха представени от НСОРБ.
Участието на българските представители бе в сесията, посветена на препятствията пред децата с увреждания и преодоляването на предизвикателствата. Госпожа Яна Дочева, презентира добрата практика на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов и услугите, чрез които все повече деца развиват умения, интегрират се в обществото и живеят пълноценен живот.
Чрез историята на едно деветгодишно дете бяха представени услугите и екипът на Дневния център, които са част от неговото развитие.
През последните четири години община Свищов осигури подходяща материална база, отговаряща на нуждите на децата от Дневния център в гр. Свищов, защити увеличаване на капацитета с 10 места, както и спечели проект за разширяване на услугите чрез включване на дейности по ранна интервенция на уврежданията и семейна подкрепа за още 60 деца от Общината.
В дискусията бяха обсъдени и основните предизвикателства и бариери пред децата с увреждания – физически, комуникационни, институционални и тези свързани с нагласите и възприятията.
В срещата се включиха участници от над 60 страни и над 200 общини. Сред по-изявените говорители бе Янис Мак Дейвид, който въпреки своите увреждания (роден е без ръце и крака) успява да живее по начин, немислим за хора с неговите проблеми. В заключение на сесията бе изведено следното послание към местните власи:

„Не създавайте повече бариери. Създавайте среда достъпна за всички“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *