Проф. д-р Хитко Вачев: Направеното от Панов за опазване на историческото наследство е гаранция за по-доброто и устойчиво развитие на Велико Търново

0

Не крия, че съм пристрастен когато става дума за културно-историческото наследство на държавата ни и особено към старините в града, в който от десетилетия живея и работя. Град Велико Търново е несравним с никое друго населено място не само с броя на стотиците си паметници на културата, а и със съхранената историческа атмосфера на древно тракийско селище, средновековна столица на Второто българско царство, един от центровете на бурното ни развитие през Възраждането и националноосвободителните ни борби, люлка на българският парламентаризъм и държавност.

А тази атмосфера не е просто даденост, тя е резултат от работата на множество специалисти в областта на културата. Особена заслуга за това в последните години е визията и конкретните стъпки за реализацията й на досегашния кмет на историческата и духовна столица на Република България – Даниел Панов.

Не е нужно да се впускам в подробности за направеното в това отношение – просто ще изброя част от стореното: превръщането на крепостта Трапезица в атрактивен обект на културния туризъм, възстановените в следствие призива на кмета паметници на културата по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Велчо Джамджията“ „Михаил Кефалов”, обновените улици и тротоари в старата част на града, инициативата на Даниел Панов за създаването на фонд за опазването на културно-историческото ни наследство, паспортизацията и дигитализацията на стотици сгради паметници на културата.

Считам, че това е само началото на политика, която през следващия му мандат ще бъде продължена. Увереност за това ми дават вижданията на Даниел Панов, изказани в  разговорите ни върху редица проекти, свързани с културно-историческото ни наследство, неговото опазване и социализиране. За него това наследство е носител на национална гордост и то трябва да бъде съхранено чрез устойчиво използване на природните и човешки ресурси. Това съхраняване от своя страна има неоспоримо значение за културната идентичност на всяко общество в условията на глобализиращия се свят.

Може би някой ще ме упрекне, че говоря само и единствено за паметниците на културата и направеното досега във Велико Търново. По този повод ще си позволя да цитирам един голям ерудит като Кенет Кларк: „Нациите пишат своите автобиографии в три ръкописа – книга на делата им, книга на словата им и книга на паметниците. Не можем да разберем нито една от тези книги, ако не прочетем другите две, но единствената която заслужава доверие е последната”.

Може ли в такъв случай да бъде отречено, че стореното днес към останките от миналото е гаранция за едно по-добро и устойчиво развитие на град Велико Търново в следващите години? Аз съм уверен, че това е правилният път и твърдо заставам зад кандидата за кмет Даниел Панов, с когото споделяме това виждане.

Проф. д-р Хитко Вачев – археолог, председател на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности при Министерството на културата на Република България

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *