С изложба Ротари клуб отбеляза Световния ден за борба с коварна болест

0

Ротари клуб- Велико Търново, отбелязва 24 октомври – Световния ден на борбата с полиомиелита, с изложба на пана пред Факултута за изобразителни изкуства. Ротари е в челните редици на глобалните организации, приели като своя мисия изкореняването на коварната болест. Началото е поставено през 1988, когато общият брой на регистрираните случаи надхвърля 350 хиляди в 125 държави. Три десетилетия по-късно картината е различна: 19 докладвани заболявания.
Паната представят същността на заболяването, което се характеризира с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния мозък. Засегнатите мускули не функционират и крайниците стават слаби и парализирани. Един от 200 инфектирани развива необратима парализа, обикновено на мускулите на краката. Боледуват предимно деца от 1 до 5-годишна възраст. Източникът на заразата най-често е замърсена вода, като вирусът се разпространява от човек на човек. Въпреки че няма лечение, има безопасна и ефективна ваксина – тази, която Ротари и партньорите им използват, за да имунизират над 2,5 милиарда деца по целия свят.


В резултат на активната работа на ротарианците по света случаите на полиомиелит в света са намалели с 99,9 %
Паната в центъра на Велико Търново проследяват и целия процес на борба със заболяването по години. През 1988 г., когато Ротари Интернешънъл и Световната здравна организация стартират Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелит, в света има приблизително 350 000 случая на полиомиелит в 125 страни. Целта на световната органицазация е дабъдат имунизирани всички деца по света
Глобалната програма на Ротари „Полио Плюс“, заедно с фонда на Ротари „Енд Полио“ през годините осигуряват над 1 милиард долара за ваксини и тяхното транспортиране до местата на масовите имунизационни кампании, за осигуряване надзор и лаборатории. Към инициативата се присъединяват партньори като Световната здравна организация, Американският център за контрол и превенция, УНИЦЕФ, фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, правителствени агенции и корпорации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *