Делегация от ВТУ е на посещение в Башкирския държавен университет в Русия

0

 

Делегация от Великотърновския университет начело с ректора проф. д-р Христо Бонджолов е на посещение в Башкирския държавен университет, Руска федерация, дългогодишен партньор на ВТУ.

По време на срещата на проф. Христо Бонджолов с проф. д.ю.н. Фаим Мухаметшин, зам.-ректор по икономическото и социалното развитие, и д-р Азат Галимханов, зам.-ректор по учебно-методическата дейност, бяха обсъдени нови възможности за разширяване на двустранното сътрудничеството в областта на образованието и науката, както и разработването на съвместни прояви, конференции, семинари и други.

Д-р Азат Галимханов представи научните постижения, проектите и високите позиции на Башкирския държавен университет в световните и руските рейтингови системи, както и успешната шестгодишна държавна акредитация.

„Много се радвам, че съм тук. Изминаха три години от последната ни среща, през които са станали много положителни промени в Башкирския университет и в град Уфа. Нашият университет също е сред най-големите държавни висши училища и се стреми да съхрани изградените образователни и културни традиции, да ги развива и умножава независимо от съществуващите днес проблеми. Радвам се, че отношенията между двата университета вървят във възходяща посока“, каза проф. Хр. Бонджолов.

На свое заседание от 22.05.2019 г. Академическият съвет на университета в Уфа удостои проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, с почетното звание Doctor honoris causa на Башкирския държавен университет.

Сътрудничеството между двата университета започва през 2003 г. Към днешна дата и двете страни полагат много успешни усилия за развиване на сътрудничеството чрез организиране на научни конференции, разработване на съвместни учебни програми, както и чрез трансфер на научен и педагогически опит.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *