С литийно шествие  и курбан Велико Търново празнува Димитровден (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

140 са строителните фирми на територията на областта, 75 от тях членуват в Камарата на строителите

Мила Милчева

С богата културна програма днес във Велико Търново се отбелязват Димитровден и Деня на строителя. Празничните прояви са посветени и на честването на 834 години от въстанието на Петър и Асен, и възобновяването на българската държава. Празненствата започнаха с празнична Света литургия в храма „Успение Богородично“. От там тръгна и традиционното литийно шествие с иконата на св. Димитър  до църквата музей „Св. Димитър Солунски“. В него се включиха народният представител Валентин Ламбев, Даниел Панов, председател на Националното сдругение на общините в България, областният управител проф. Любомира Попова, представители на институции, много граждани.

Днес е ден на гордост и достойнство за всички жители на историческата и духовна столица на България. През 1185 година  Петър и Асен с много мъдрост, далновидност, смелост и решителност,  водени от силната си вяра обединяват народа и слагат край на византийското робство. Това бележи възраждането на България и резонно за столица е избран Търновград. От тук България се издига на нивото на имперска сила,  независимата българска църква става с ранг на Партиаршия и това е най-високото ни постежение в църковната ни история, каза в словото си Снежана Данева-Иванова, изпълняваща длъжността кмет на Община Велико Търново.

Приветствие по случай Деня на строителя отправи и Ина Минчева- Кърджилова, председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Всички знаем, че строителството е един от най-рисковите и стресови отрасли на икономиката. Много проблеми има в бранша, като се започне от остарялатаа нормативна база по офериране и отчитане на строителството, преминем през липсата на кадри и стигнем до сивия сектор, с който опитваме да се борим. Но днес е празник и не сме се събрали тук да се оплакваме, а да се поздравим и да отчетем добри резултати, каза Кърджилова. Тя посочи, че на територията на областта регистрираните строителни фирми са 140, а 75 от тях са членовете на Камарата на строителите в България.

От поколения насам на Димитровден строителите са се събирали, за да приключат работата си и  да се приберат при семействата си, за да се съберат отново по Гергьовден  за новия сезон.  За съжаление, или за радост, ние няма да спазим тази традиция, благодарение на новите строителни технологии и материали, които правят строителния процедс непрекъснат, каза още тя.

Председателката на на Областното представителство на Камарата на строителите в България припомни, че именно в Търново гениалният строител и архитект Уста Колю Фичето за пръв и единствен път в своята практика изписва името на свой градеж –  в храма на манастира „Света Троица” край Велико Търново, и това е гордост за всички нас.

Празникът продължи с благодарствен молебен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. Той освети и курбан за здраве, който беше раздаден на хората в двора на църквата. Фолклорна програма изнесе ПФА „Искра“ .

Тази вечер от 20.00 часа ще бъде представен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ на площад „Цар Асен I“.

Организатори на празника са Община Велико Търново, Регионален исторически музей, Великотърновска Света митрополия, Камара на строителите – Велико Търново и Национален военен университет „Васил Левски”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *