Днес във Велико Търново честваме Димитровден и 834 г. от въстанието на Петър и Асен  (ПРОГРАМА)

0

Днес във Велико Търново ще бъдат чествани Димитровден  и  834 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Празникът започва със света литургия от 9,30 часа в църквата „Успение Богородично“. От 11,00 часа ще тръгне литийното шествие с иконата на Св. Димитър от църквата „Успение Богородично“ до църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.

Пред храма, където през 1185 година болярите Петър и Асен обявяват началото на въстанието за отхвърляне на византийското владичество, а по-късно в него са коронясали първите владетели от Асеновата династия – Петър, Асен и Калоян, ще започне тържествената програма.

Ще бъдат произнесени празнични слова от изпълняващия длъжността кмет на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и от Ина Минчева- Кърджилова- председател на Областното представителство на Камарата на строителите.

Ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъде осветен курбан за здраве във връзка с Деня на строителя. Предвидена е и богата фолклорна програма с участието на ПФА „Искра“.

Организатори на традиционния празник са община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Великотърновската Света митрополия, Камарата на строителите- Велико Търново и Националният военен университет „Васил Левски“.

От 20.00 часа ще започне Аудио-визуаленият спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Във връзка с празника и неговата подготовка на 26 октомври /събота / за времето от 19,45 до 20,30 ч. за движение на МПС ще бъде затворен Площад „Цар Асен I“, както и свързаните с него улици.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *