За пръв път от 70 години във Велико Търново бе извършено богослужение пред полевата икона на 18-ти Етърски пехотен полк

0

За пръв път от 70 години насам  във Велико Търново бе извършено богослужение пред оригиналната полева икона на  18-ти Етърски пехотен полк. Светинята, която е пътувала с храбрите воини в походната им църква, беше изложена пред паметника „Майка България” за празника на на Гарнизон Велико Търново и Деня на народните будители. Иконата се съхранява в Регионалния исторически музей . Служението извърши великотърновският митрополит Григорий.

Честванията за гарнизона бяха възстановени през 2015 година, след като за последен път са провеждани през 1947 година. Възраждането на традицията от началото на ХХ век беше по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и подкрепена от Община Велико Търново. Бойният празник на 18 Етърски пехотен полк и 20 Добруджански е определен със заповед на министъра на войната Иван Фичев на 22 септември 1914 г. В миналото празникът е бил военно-граждански. Започвал е с църковна служба и шествие, водено от градоначалника, епархийски представител и началника на гарнизона, имало е народни хора на Марно поле, военен парад, факелно шествие, заря.

Тържеството, в което се включиха изпълняваващият длъжността кмет на В. Търново Снежана Данева – Иванова, ръководството на НВУ „Васил Левски”, офицери и граждани, започна с поднасяне на цветя пред Арката на генералите. Пред паметника „Майка България” слово за празника на гарнизона произнесе началникът на НВУ и началник на Великотърновския гарнизон полковник Иван Маламов.  Курсант младши сержант Атина Трайкова изнесе слово за  Деня на народните будители. На паметника бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към българските воини, дали живота си за България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *