252 фирми и предприятия провери Областната инспекция по труда от началото на годината

 

252 фирми и предприятия са проверени от началото на годината от Областната инспекцията по труда във Велико Търново, заяви на пресконференция директорката инж. Невена Стефанова. Направени са и 136 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации. Констатираните нарушения са общо 2 840. Най-много от тях са по трудовите правоотношения – 1 727. Те са свързани с неспазване на работното време, отпуските, предоставянето на документи. Следват ги свързаните с организацията и управлението на дейността по здравословни и безопасни условия на труд нарушения – 717 броя.

229 029 лв. е размерът на изплатените трудови възнаграждения през деветмесечието в региона след намесата на инспекцията по труда. Констатираната от контролните органи сума за периода е била на обща стойност 264 665 лева.

48 работодатели – регистрирани земеделски стопани, са получили през деветмесечието 2 415 регистрирани образци на еднодневни трудови договори. Проверките не са установили незаконосъобразно наемане на работа на непълнолетни, а издадените разрешителни са 109.

   1055 са подадените заявления декларации в областта за отпускане на целева помощ за първокласници. Издадените утвърдителни заповеди за това са 989 за 1010 деца.

1117 семейства в областта са получили еднократна помощ за първокласници през миналата учебна година. А общият размер е  бил 285 000 лева.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!