Бъдещи лаборанти от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ посетиха търновско предприятие

Бъдещи лаборанти, възпитаници на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново, се включиха в инициативи, посветени на Европейската седмица на професионалните умения.  В страната се провежда организирана от Министерството на образованието и науката Седмица на професионалните умения в България.

Осмокласници в профил „Лаборант”, специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства” бяха на вълнуващо посещение в Дните на отворените врата във „Винпром АД” гр. Велико Търново по покана на изпълнителния директор Милена Димова.
Бъдещите лаборанти се запознаха с етапите на производство на ябълковия оцет, който е напълно натурален продукт, като разгледаха цеха за производство на ябълково вино. След това в цеховата лаборатория Анета Петкова -лаборант, им показа как се определя обемния процент алкохол в ябълковото вино.

С помощта на технолога Снежана Несторова проследиха процеса на превръщането на алкохола от ябълковото вино с помощта на бактерии и дрожди в натурален ябълков оцет. Накрая посетиха общата лаборатория, където им беше демонстрирано как работи част от апаратурата.
От училището благодярат на любезните домакини от „Винпром АД” – Велико Търново, за топлото посрещане и интересните лекции, които са били много полезни  на бъдещите лаборанти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!