От 1 ноември започва полицейска акция „Зима“

0

На 1 ноември стартира полицейската акция „Зима“. Традиционно тя се провежда в периода 1-30 ноември. И тази година в рамките й ще се проведат три кампании:
С безопасно пътно превозно средство през зимата“ – кампанията е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще обхване времето от 1 до 10 ноември 2019 г. В този период ще се следи за регистрацията на пътно превозни средства, изправност на светлините, светлоотразителна сигнализация. Ще се контролира още спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи и за оборудване на водачите на такива превозни средства.
Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – кампанията обхваща времето от 11 до 20 ноември 2019 г. и е насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците.В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.
17 ноември е определен за Световен ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. Той ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.
Безопасно шофиране през зимата“ – кампанията е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г.  В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.
В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им. Това каза на брифинг по повод стартирането на акция „Зима“ инсп. Пенчо Христов от Пътна полиция при ОДМВР – В. Търново.

Препоръки и напътствия към всички участници в движението предвид настъпването на зимния сезон направиха и председателят на СБА – В. Търново Стоян Георгиев, началникът на ОО „Автомобилна администрация“ – В. Търново Йордан Иванов и ръководителят на БЧК – В. Търново Димитър Русев. Те припомниха как трябва да се тръгва на път през зимата – с топли дрехи, храна,  вода, зареден с гориво автомобил и заредени батерии на мобилните телефони.  В първите дни от акцията ще бъдат раздавани листовки с препоръки към водачите на автомобили. Служителите на „Автомобилна администрация“ ще акцентират върху контрола за спазване на времето за управление и времето за почивка, техническото състояние на возилата – гуми, светлини. От СБА организират безплатни техническо прегледи на светлини, гуми и акумулаторна батерия.

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!

ПРЕПОРЪКИ – ТОП 10 (ЗИМА – 2019)

Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

Смени водата с антифриз.

Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Провери работи ли парното.

На път потегляй само с изправни спирачки.

Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене.

Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.

Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *