С тържествено събрания ВТУ почете Деня на будителите

0

 

„Празник е на нашите учители, поклон пред това, което правят, но мисля, че ние като общество им дължим много повече от увеличение на заплатите. Сигурно е важно, приветстваме го, но не е най-важното“, каза в приветственото си слово ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов по повод Деня на будителите. По думите му най-важното е да гледаме на учителите като на съвременни будители и те самите да си отвоюват авторитета на съвременни будители.

„Много разчитам на учителството, на българските учители. Не за да събудят народната свяст, както е било някога, а за да държат ръката си на пулса на нашето общество. Да помогнат на младите хора да се ориентират в този объркан свят. Да подредят хаоса, доколкото е възможно, поне в близкия хоризонт, да обърнат внимание на ценностите. Всички като общество сме длъжни на нашите учители затова, че ги сведохме до гувернантки в началото на прехода. Затова, че унижихме достойнството им, тези които имаха пари, показаха, че са над теб, не са! Отминава мътната вода и ще се види колко е важно е да поставим на пиедестал учителите. Важно е не заради тях, важно е за нас като народ, за да подредим ценностите в нашето общество. Парите са само средство да успеем да направим живота си по-добър. Когато се превърнат в самоцел и единствена стойност, тогава нищо няма смисъл, тогава ще изгубим не само децата си, тогава ще остане пустош нашата територия, нашата България. И ако искаме да има история и след нас ние трябва да върнем достойнството на българския учител“, подчерта още ректорът.

На тържественото събрание присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Окръжния съд Тодорина Димитрова, зам.-ректорите, деканите на деветте факултета, директорите на филиала във Враца и на Колежа в Плевен, ректорите в предишни мандати доц. Владимир Попов и проф. Иван Харалампиев

С решение на Академичния съвет четирима преподаватели получиха почетни звания. С „Емеритус професор на ВТУ” бяха удостоени член-кореспондентът проф. Стоян Буров, проф. Пенка Бурова, проф. Иванка Дончева и проф. Людмила Костова.

С почетен златен медал за дългогодишната си преподавателска и научна дейност бе отличен проф. Буров. На проф. Дончева и проф. Лунгарова беше връчен почетен сребърен медал,  а със званието „Почетен преподавател на Филологическия факултет бе удостоена проф. Пепа Лунгарова.

Грамоти Maxima cum laude получиха 103-ма преподаватели, повишени в научна степен и академична длъжност в периода 1 октомври 2018 – 1 октомври 2019 година.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *