Свищов почете Деня на будителите

 

Петдневната празнична програма на общината приключва с поднасяне на цветя пред паметниците на свищовските просветители

В навечерието на 1 ноември град Свищов бе изпълнен с културни събития посветени на Деня на народните будители.
На 31 ноември от 15.30 часа в изложбената зала на къща музей „Алеко Константинов“ бе открита изложба посветена на 100 години от освобождението на Добруджа, под надслов: „Добруджа в годините на Първата световна война“. В програмата участваха децата от IV-та подготвителна група при ДГ „Слънчо“ с ръководители г-жа Нуриева и г-жа Любенова, които рецитираха и пяха песни за бележитите будители и просветители на България.

Веднага след родолюбивите изпълнения на малчуганите почетният гражданин доц. д-р Юлия Николова представи третото издание на книгата си „Достойно есть“ – Свищов през XIX в. до първото десетилетие на XX в.“ като направи акцент върху допълненията в изданието. По време на представянето станаха ясни любопитни факти, като например това, че първата запазена коледна благословия е именно дунавска – от свищовския край и че първият опис на книгите на Емануил Васкидович е направен от Цветан Радославов.


След представянето на книгата, в ранните вечерни часове, учениците от свищовските училища направиха факелно шествие от къщата музей „Алеко Константинов“ до паметника на Дарителите в центъра на града. С изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков”, започна тържествената част от вечерта, посветена на 1 ноември. Празнично слово произнесе в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, която подчерта важността на Деня на народните будители за съхраняването на историческата памет и просветителското дело в България.
Представители на Общинско ръководство и на СА „Димитър А. Ценов” присъстваха на честването, като заедно с много граждани, представители на училища, културни, образователни институции и други организации изразиха своята признателност към будителите на България.
На 1 ноември петдневната празнична програма на община Свищов, посветена на Деня на народните будители, ще приключи с организирано поднасяне на цветя пред паметниците на свищовските просветители. Шествието на културните институции в Свищов ще започне в 10.30 часа от гроба на проф. Георги Атанасович, ще премине през манастира «Св.св. Петър  и Павел», където са гробовете на Димитър Апостолов Ценов и Еленка и Кирил Д. Аврамови, и ще продължи през градския парк, където се намират паметниците на Алеко Константинов, и Иван Шишманов. Поклонението ще приключи с полагане на цветя пред бюста на автора на българския химн Цветан Радослав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!