С изложба и книга художникът Сашо Филев вгради сърцето си в невидимия храм на словото и живописта

Мила Милчева

Две събития в едно – изложба  и представяне на книга, представи тази вечер известният великотърновски художник Сашо Филев. Десетки близки, приятели и почитатели на твореца се събраха в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, за да го поздравят за начинанието.

Когато решим да се докоснем до разнообразните превъплъщения в творческия свят на Сашо Филев, търсим общите предпоставки, които движат словесните и пластическите му  решения. Личността на Сашо Филев ни ангажира с философското си мислене и чрез способността на думите разкрива пейзажа, а чрез пластическите видения на художника откриваме полифоничните послания на словото, каза в приветствието си дългогодишният директор на Народна библиотека „П. Р. Славейков” Иван Александров, който е и приятел на твореца.

Потвърждения на всичко това намираме в новия сборник  от разкази, пътеписи и стихове  „Пътеки към сърцето” – откровения на Сашо Филев, прекрасно оформени от издателство „Фабер”. В сборника художникът показва добро владеене на словото и в същото време умело води чрез илюстрациите по линия на фигуралната композиция. Книгата ни  дава възможност да се вгледаме едновременно в пластичното и словесното ваятелство. Авторът  е вградил сърцето си в невидимия храм на думите и живописта, каза още Иван Александров.

Той благодари за професионалната помощ, която Сашо Филев оказва на на библиотеката с педадогическия такт при журиране на рисунките в ученически конкурси.  С благородната мисия на ротарианец,  той оказва безвъзмездна помощ при аранжирането на изложби на млади дарования и студенти, посочи Александров.

От своя страна авторът благодари на Ротари клуб  – Велико Търново,  за помощта за издаване на книгата, на Народна библиотека  „П. Р Славейков”  и на Община Велико Търново за подкрепата. Той обяви, че подарява на Общината една от най-мащабните си картини с емблематичен пейзаж от духовната и историческа столица на България.

Сашо Филев разказа, че за написването на втората си книга особено го вдъхновява темата за любовта – вечната тема в изкуството. В изложбата си, освен типичните търновски теми, той е  е представил и голяма част от местата, които е посетил по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!