Днес е Архангелова задушница – почитаме нашите мъртви и храбрите воини, загинали за България

0

Община Велико Търново пуска безплатен транспорт до Гробищния парк

Днес е една от трите големи задушници в християнския календар – Архангелова. Денят е отреден за почит на мъртвите и се основава на вярата в безсмъртието на душата и във възкресението. Според думите на Спасителя вярващите не умират, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот.

Архангеловата задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември) и е известна като мъжка, тъй е посветена на загиналите войни.

На Задушница се посещават гробовете на починалите близки. Помен може да се направи също в църква или у дома. Свещениците отслужват молебен за упокоение на душите, който включва молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Традиционно за помена се приготвя варено жито, хляб и вино, а в по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Във всички православни храмове на Архангелова задушница се извършват литургии за упокой. На церемонии в цялата страна с държавни почести ще бъде отдадена почит на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Безплатен автобусен транспорт днес ще има във Велико Търново. Той ще е осигурен от фирмите „Алекс Ок” и „Надежда”, съобщават от пресцентъра на Община Велико Търново.

От площад „Цар Асен І” в посока „Гробищен парк” ще се движат автобуси в 10,00 ч., а в обратната посока в 12,00 часа.

От квартал „Чолаковци” , през квартал „Бузлуджа” в посока „гробищен парк” ще се движат автобуси в 10,00 , а в обратна посока в 12,00 часа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *