Близо 70 медицински специалисти от община Велико Търново се запознават с новостите при детския диабет

0

С обучение на близо 70 медицински специалисти от община Велико Търново днес стартира мащабният проект на Ротари клуб – Велико Търново, „Плод за капка кръв”. Той  е насочен към превенция на заболяването диабет при децата и ще продължи до април средващата година.
Същност на детския диабет – съвременни познания, съвременна инсулинова терапия и контрол, възможни проблеми в училище и детската градина, както и практически  занимания – представяне на различни медицински изделия, с които децата контролират и управляват диабета си, са темите и заниманията по време на срещата, която се провежда в Голямата зала на Община Велико Търново. Лектори са  доц. Радка Савова, детски ендокринолог от Университетска детска болница в София, и Елисавета Котова -председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.


С този проект Ротари клуб – Велико Търново, изпълнява една от основните си цели – превенция на детското и майчино здраве, каза при откриването на срещата президентът на РКВТ Кирил Андреев. Той благодари на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и на Община Велико Търново за подкрепата. От своя страна Росаци Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, изрази удовлетворението си, че мединските специалисти имат възможност да се запознаят с новостите в диагностиката и лечението на коварното заболяване. Тя подчерта ролята на великотърновските ротарианци в осъществяването на много социално значими каузи в старата столица.
Диабетът при децата е различен като отключване и протичане от този при възрастните. Медицинските специалисти имат голяма роля в грижата за децата с диабет, защото те са близо до тях през по-голямата част от времето в училищата и детските градини. Детският диабет се появява светкавично и трябва да се реагира по възможно най-бързия начин. За съжаление, най-често родителите разбират, че детето им има диабет, когато то бъде докарано в болница в кома или безпомощно състояние. Затова подобни срещи са важни, за да знаят и родителите, и медицинските лица, как да наблюдават и да различават симптомите. Важно е също да се изгради доверие между децата и медицинските специалисти, защото има случаи, когато децата в училище се крият, за да си поставят инсулин, срамувайки се от връстниците си. Най-тежко е, когато ги подозират, че са наркомани, а никой не знае за тяхното истинско състояние, каза Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Самата тя е майка на дете с диабет. Когато преди 16 години откриват проблема при дъщеря й, почти нищо не се знае за него и липсва информация по темата. Това е и една от причините да се създаде тази организация.


Нашите деца с нищо не са по-различни от останалите, затова е необходимо обществото да е запознато с диабета при подрастващите, за да подкрепяме и да помагаме на всички, засегнати от него, допълни Котова.
Проектът на Ротари клуб – Велико Търново продължава с още два етапа. На 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, крепостта „Царевец” ще бъде оцветена в син и жълт цвят. Синият цвят символизира борбата срещу това заболяване,  а комбинацията между жълто и синьо – цветовете на Ротари.
Третият етап е през април 2020 г., когато, след съгласие от родителите, ще бъде измерена кръвната захар, на 1147 деца от първи до трети клас в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Бачо Киро” и  СУ “Емилиян Станев”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *