ВТУ домакинства престижна международна конференция за визуалните изследвания

0

Великотърновският университет беше домакин на престижна Международна научна конференция на тема „Визуални изследвания“.
Научният форум се проведе за пета поредна година, а инициатор бе проф. д.н. Антоанета Анчева, ръководител на катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“, във Факултета по изобразително изкуство. Събитието събра широк кръг от хора, които работят и споделят своите търсения и изследвания в областта на визуалните изкуства.
В конференцията участие взеха 45 учени от водещи университети и институции в България и чужбина – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Национална художествена академия; СУ „Кл. Охридски“; ЮЗУ „Неофит Рилски“; УАСГ; НБУ; Институт за изследване на изкуствата – БАН; Художествена академия „В. Стремински“ в Лодз, Полша; Университет в Келца, Полша; Национална художествена академия, Букурещ.
Заместник-ректорът по научната дейност на Великотърновския университет проф. д.и.н. Милко Палангурски откри конференцията и пожела успех на участниците в нея.
Идеята за научната проява е провокирана от ролята и значението на теорията в изкуството. В днешното културно пространство, теорията е от съществено значение, тъй като изкуството е и познание, самопознание, диалог, поведение, комуникация. В съвременното общество то все по-често борави с думите и все повече се налага тенденцията на допълване между теория и практика в различните форми на изкуството

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *